Przepis na bezglutenowe paluszki rybne

 Bezglutenowe paluszki rybne polecają się na obiad :)

Dzisiaj mam dla Was przepis na paluszki rybne z mintaja. Wcześniej robiłam je w wersji z dorszem, ale z mintajem posmakowały mi bardziej. 

Przy zakupie ryby warto zwrócić uwagę na datę ważności. Raz przez nie uwagę kupiłam z krótką datą i mi się zepsuła. I nie mówiąc szczegółów to mężowi po tej sytuacji ryby zaczęły się źle kojarzyć. Z początku tych paluszków nie planował zjeść. Ostatecznie spodobał mu wygląd i zjadł je ze smakiem na obiad :) To tak odczarowałam u niego te ryby ;)  Emilka niestety odmówiła tym paluszkom.  Kolejnym razem może do tego dania przekona :)

Bułkę tartą wykorzystałam z firmy Pure&Goo, którą zakupiłam na allegro. Ma bardzo fajny skład. 

Zależało mi, żeby oleju rzepakowego można było dać jak najmniej. Do tego fajnym sposobem jest wykorzystanie do tego pędzelka. 

Jak Wam podoba się ryba w takiej wersji? 


Składniki na bezglutenowe paluszki rybne:

- 300 g filetu z mintaja

-  odrobina pieprzu

- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

- dowolna mąka uniwersalna bezglutenowa (użyłam z firmy bezgluten)

- dowolna bułka tarta bezglutenowa

- 30 g mąki kukurydzianej

- 100 ml zimnej wody

- ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe paluszki rybne:

1)  Mintaja natrzeć odrobiną pieprzu i pokroić na wzdłużne kawałki.

2)  Przygotować 3 małe miseczki. Do pierwszej miseczki umieścić uniwersalną mąką bezglutenową, w drugiej misce wymieszać dokładnie 30 g mąki kukurydzianej z 100 ml zimnej wody (jako zastępnik jajka), w trzeciej misce umieścić bułkę tartą bezglutenową.

3) Filet z mintaja najpierw obtoczyć w uniwersalnej mące, następnie w mieszance mąki kukurydzianej z wodą a na samym końcu w bułce tartej.  

4) Umieścić je w naczyniu żaroodpornym.  Następnie posmarować je olejem rzepakowym przy użyciu pędzelka. 

5) Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. 




Komentarze