Przepis na bezglutenowe mufinki z rabarbarem

Bezglutenowe mufinki z rabarbarem - zapisz sobie na później, żeby móc do niego wrócić w każdej chwili 🙂

Postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i wykorzystałam go do mufinek. Emilka z początku wyjadała z niej tylko dół mufinki, ale po jakimś czasie przekonała też do rabarbaru 🤭

Robiłam je też w wersji z jabłkiem i też smaczne wyszły. 

A Wy z jakim dodatkiem najbardziej lubicie mufinki? 🙂


Składniki na bezglutenowe mufinki z rabarbarem: 

- 230 napoju owsianego lub innego roślinnego  (użyłam bezglutenowego z firmy hafer) 

- 250 mąki uniwersalnej bezglutenowej ( użyłam z firmy bezgluten) 

- 1- 2 łodygi rabarbaru

- 3 łyżki ksylitolu do ciasta+1 łyżka ksylitolu do obsypania rabarbaru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

- 30 ml oleju rzepakowego 

- 1 łyżeczka soku z cytryny 


Przepis na bezglutenowe mufinki z rabarbarem: 

1) Rabar pokroić na małe kawałki. Dodać do pokrojonego rabarbaru łyżkę ksylitolu i wymieszać. 

2) W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenowa, proszek do pieczenia, ksylitol.

3) Do drugiej miski umieścić mokre składniki: napój owsiany, olej rzepakowy, łyżeczka soku z cytryny. 

4) Mokre składniki wlać do suchych i przy użyciu łyżki dokładnie je wymieszać. 

5) Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. 

6) Umieścić ciasto do 12 foremek. I na górę ciasta nałożyć kawałki rabarbaru. 

7) Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 30 minut. 




Komentarze