- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezglutenowe mufinki z rabarbarem - zapisz sobie na później, żeby móc do niego wrócić w każdej chwili 🙂
Postanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i wykorzystałam go do mufinek. Emilka z początku wyjadała z niej tylko dół mufinki, ale po jakimś czasie przekonała też do rabarbaru 🤭
Robiłam je też w wersji z jabłkiem i też smaczne wyszły.
A Wy z jakim dodatkiem najbardziej lubicie mufinki? 🙂
Składniki na bezglutenowe mufinki z rabarbarem:
- 230 napoju owsianego lub innego roślinnego (użyłam bezglutenowego z firmy hafer)
- 250 mąki uniwersalnej bezglutenowej ( użyłam z firmy bezgluten)
- 1- 2 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki ksylitolu do ciasta+1 łyżka ksylitolu do obsypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis na bezglutenowe mufinki z rabarbarem:
1) Rabar pokroić na małe kawałki. Dodać do pokrojonego rabarbaru łyżkę ksylitolu i wymieszać.
2) W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąka bezglutenowa, proszek do pieczenia, ksylitol.
3) Do drugiej miski umieścić mokre składniki: napój owsiany, olej rzepakowy, łyżeczka soku z cytryny.
4) Mokre składniki wlać do suchych i przy użyciu łyżki dokładnie je wymieszać.
5) Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
6) Umieścić ciasto do 12 foremek. I na górę ciasta nałożyć kawałki rabarbaru.
7) Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz