Przepis na placki z mango bez mleka i bez glutenu

 Placki z mango polecają się na podwieczorek lub śniadanie :)

Mam dzisiaj dla Was obiecany przepis na placki z mango. Pomysł wyszedł zupełnie spontanicznie :) Będąc w lidlu zauważyłam puszkę pulpy z mango. Okazało się, że nie jest dodatkowo słodzona cukrem i zdecydowałam ją zabrać. I przyszedł mi pomysł, żeby zrobić z niej takie placki.   Pulpa jest z firmy QF i pisze pulpa mango alphonso.  Emilce te placki posmakowały.  Przygotowałam nam je dzisiaj na śniadanie. Wychodzi bardzo dużo tych placków i zajadaliśmy je wszyscy :) Siemię lniane najlepiej mi się sprawdza z firmy lenvitol i je można znaleźć np w Carrefour. 

A czy Wy też lubicie takie śniadania bardziej na słodko? 


Składniki na placki z mango bez mleka i bez glutenu:

- 300 ml napoju owsianego bezglutenowego lub innego napoju roślinnego

- 100 g pulpy z mango

- 150 g mąki ryżowej

- 100 g skrobii ziemniaczanej

- 1 łyżka siemienia lnianego

- odrobina oleju rzepakowego


Przepis na placki z mango bez mleka i bez glutenu:

1) Do misiki umieścić napój owsiany i pulpę z mango. Następnie dodać mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane. Wszystko dokładnie zblendować. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. 

2)  Pierwsze placki smażyć na małej ilości oleju rzepakowego.  Smażyć tak po 3 placki.  Nalewać małe porcje ciasta. Kolejne placki smażyć już bez tłuszczu.  Przy smażeniu  bez tłuszczu wystarczy pozostawić je tak po minutę z każdej strony.




Komentarze