Przepis na lody czekoladowe bez mleka i bez glutenu

 Lody czekoladowe z dodatkiem karobu polecają się dla alergików i nie tylko na upalny dzień :)

Ostatnio będąc na spacerze z Emilką w upalny dzień padła ode mnie propozycja, żeby pójść kupić jakieś lody. Był to taki pierwszy dzień ciepła i ciężko znosiła upał. . Będąc w sklepie okazało, że prawie wszystkie miały mleko ;) W końcu trafiłyśmy na sorbet z lidla, który mogła zjeść. Wtedy też wspominała, że zjadłaby lody czekoladowe. I ustaliłyśmy, że spróbujemy zrobić takie lody :)

Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Emilce bardzo smakują i mówi, że są lepsze niż sklepowe :)  Karob można zakupić w dziale zdrowej żywności np w carrefour. 

A czy Wy macie jakieś ulubione smaki lodów? :) 


Składniki na lody czekoladowe bez mleka i bez glutenu:

- 300 ml napoju owsianego (użyłam bezglutenowego firmy hafer)

- 3 łyżki sproszkowanego karobu

- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa


Przepis na lody czekoladowe bez mleka i bez glutenu:

1) Do miski umieścić napój owsiany, karob i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

2) Przelać do foremek na lody i umieścić do zamrażarnika na ok. 4 godziny. 

 



Komentarze