- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Lody czekoladowe z dodatkiem karobu polecają się dla alergików i nie tylko na upalny dzień :)
Ostatnio będąc na spacerze z Emilką w upalny dzień padła ode mnie propozycja, żeby pójść kupić jakieś lody. Był to taki pierwszy dzień ciepła i ciężko znosiła upał. . Będąc w sklepie okazało, że prawie wszystkie miały mleko ;) W końcu trafiłyśmy na sorbet z lidla, który mogła zjeść. Wtedy też wspominała, że zjadłaby lody czekoladowe. I ustaliłyśmy, że spróbujemy zrobić takie lody :)
Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Emilce bardzo smakują i mówi, że są lepsze niż sklepowe :) Karob można zakupić w dziale zdrowej żywności np w carrefour.
A czy Wy macie jakieś ulubione smaki lodów? :)
Składniki na lody czekoladowe bez mleka i bez glutenu:
- 300 ml napoju owsianego (użyłam bezglutenowego firmy hafer)
- 3 łyżki sproszkowanego karobu
- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa
Przepis na lody czekoladowe bez mleka i bez glutenu:
1) Do miski umieścić napój owsiany, karob i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
2) Przelać do foremek na lody i umieścić do zamrażarnika na ok. 4 godziny.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz