- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gofry gruszkowe polecają się na śniadanie lub podwieczorek :)
Emilka bardzo lubi pancakes gruszkowe i dlatego zdecydowałam się zrobić coś podobnego w wersji jako gofry. Co prawda z początku bała się ich spróbować. Tylko ostatecznie przekonało ją jak posypałam je trochę cukrem pudrem. Akurat nie miałam żadnego dżemu to trzeba było inaczej poratować :)
Gofrownicę mam o mocy 1200 W i piekłam je przez 8 minut.
A z jakim dodatkiem najbardziej lubicie jeść gofry? :)
Składniki na bezglutenowe gofry z gruszką:
- 200 ml napoju owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)
- 2 duże gruszki (łączna waga przed obraniem ok. 500 g)
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
Przepis na bezglutenowe gofry z gruszką:
1) Do miski umieścić gruszki i napój owsiany. Składniki dokładnie zblendować.
2) Dodać skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
3) Przygotować zaczyn zastępujący jajko: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody wymieszane dokładnie na papkę. Dodać do pozostałych składników i zblendować. Na samym końcu dodać olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 5-10 minut. Powstanie lejące ciasto jak na naleśniki.
4) Włączyć gofrownice i nagrzewać tak przez 2 minuty. Następnie chochlą nałożyć ciasto i rozprowadzić ciasto wypukłą stroną łyżki. Piec tak 6-8 minut zależnie od mocy gofrownicy. U mnie wystarczyło 7 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz