Przepis na bezglutenowe gofry z gruszką

 Gofry gruszkowe polecają się na śniadanie lub podwieczorek :)

Emilka bardzo lubi pancakes gruszkowe i dlatego zdecydowałam się zrobić coś podobnego w wersji jako gofry. Co prawda z początku bała się ich spróbować. Tylko ostatecznie przekonało ją jak posypałam je trochę cukrem pudrem. Akurat nie miałam żadnego dżemu to trzeba było inaczej poratować :) 

Gofrownicę mam o mocy 1200 W i piekłam je przez 8 minut.

A z jakim dodatkiem najbardziej lubicie jeść gofry? :)


Składniki na bezglutenowe gofry z gruszką:

- 200 ml napoju owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)

- 2 duże gruszki (łączna waga przed obraniem ok. 500 g)

- 70 g skrobi kukurydzianej

- 30 g mąki kukurydzianej

- 100 g mąki ryżowej

- 100 g skrobi ziemniaczanej

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 3 łyżki gorącej wody


Przepis na bezglutenowe gofry z gruszką:

1) Do miski umieścić gruszki i napój owsiany. Składniki dokładnie zblendować.

2) Dodać skrobię kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i  skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

3) Przygotować zaczyn zastępujący jajko: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody wymieszane dokładnie na papkę. Dodać do pozostałych składników i zblendować. Na samym końcu dodać olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 5-10 minut. Powstanie lejące ciasto jak na naleśniki. 

4) Włączyć gofrownice i nagrzewać tak przez 2 minuty. Następnie chochlą nałożyć ciasto i rozprowadzić ciasto wypukłą stroną łyżki. Piec tak 6-8 minut zależnie od mocy gofrownicy. U mnie wystarczyło 7 minut. 





Komentarze