Przepis na galaretkę jagodową

 Galaretka jagodowa poleca się na podwieczorek  🙂

Ostatnio kupiłam Emilce w rossman gotową galaretkę. Bardzo jej smakowała, ale niestety jakiś składnik ją uczulił.  I jak już raz dostała to potem miała trudno przeżyć, że tego nie może  😉 I to stało się inspiracją do zrobienia czegoś podobnego. 

Zrobiłam ją z agar-agar i wyszła smaczna 🙂 Emilce też posmakowało. Agar-agar można kupić np w Carrefour w dziale zdrowej żywności. 

A jak tam u Was plany na majówkę? U mnie na pewno będzie bez wyjazdu 🙂


Składniki na galaretkę owocową: 

- 300 g mrożonych jagód

- szklanka wody

- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa

- 2 łyzeczki agar-agar


Przepis na galaretkę owocową: 

1) Jagody gotować w szklance wody przez 15 minut. Po ugotowaniu dokładnie je zblendować. 

2) Ponownie zagotować zblendowane już jagody i dodać ksylitol oraz 2 łyżeczki agar-agar. Cały czas mieszać przez 4 minuty. 

3) Przelać do foremek i poczekać aż galaretka stężnieje. Agar-agar tężnieje w temperaturze pokojowej. 







Komentarze