- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Galaretka jagodowa poleca się na podwieczorek 🙂
Ostatnio kupiłam Emilce w rossman gotową galaretkę. Bardzo jej smakowała, ale niestety jakiś składnik ją uczulił. I jak już raz dostała to potem miała trudno przeżyć, że tego nie może 😉 I to stało się inspiracją do zrobienia czegoś podobnego.
Zrobiłam ją z agar-agar i wyszła smaczna 🙂 Emilce też posmakowało. Agar-agar można kupić np w Carrefour w dziale zdrowej żywności.
A jak tam u Was plany na majówkę? U mnie na pewno będzie bez wyjazdu 🙂
Składniki na galaretkę owocową:
- 300 g mrożonych jagód
- szklanka wody
- 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa
- 2 łyzeczki agar-agar
Przepis na galaretkę owocową:
1) Jagody gotować w szklance wody przez 15 minut. Po ugotowaniu dokładnie je zblendować.
2) Ponownie zagotować zblendowane już jagody i dodać ksylitol oraz 2 łyżeczki agar-agar. Cały czas mieszać przez 4 minuty.
3) Przelać do foremek i poczekać aż galaretka stężnieje. Agar-agar tężnieje w temperaturze pokojowej.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz