Przepis na ciasto cytrynowe bez jajek

 Wielkanocne ciasto cytrynowe  last minute 😋

Dzisiaj mam dla Was jeszcze propozycję na ciasto cytrynowe 😃   W smaku wychodzi pyszne. Emilka już też próbowała i zjadła cały kawałek.

Co do składników to certyfikowaną mąkę kukurydzianą i ryżową można znaleźć w dobrej cenie w Lidlu. Natomiast mąka owsiana bezglutenowa na pewno jest w Auchan. Do pieczenia wykorzystałam małą okrągłą foremkę o średnicy 18 z rossmana. 

Wykorzystałam tu cukier biały. Zwykle wykorzystuje ksylitol, ale już mi się skończył 😏 Można też użyć cukru trzcinowego, ale zmieni na pewno trochę barwę babki. 

Ocet użyłam biały winny, ale można też użyć jabłkowego. Ze względu na alergię zrezygnowałam z tego jabłkowego. 

A jak tam u Was przygotowania do Świąt? 😊


Składniki na ciasto cytrynowe bez jajek:

  • 100 g mąka kukurydziana
  • 50 g mąka ryżowa
  • 30 g mąka owsiana bezglutenowa
  • 50 g skrobia ziemniaczana
  • 50 g dowolnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 150 ml wody
  • 25 ml oleju rzepakowego


Przepis na ciasto cytrynowe bez jajek:

  1. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka owsiana bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, cukier. Wymieszać łyżką wszystkie składniki.
  2. Wycisnąć sok z całej cytryny. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:  woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, ocet i wymieszać. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
  3.  Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. Przelać do okrągłej foremki i od razu dać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. 










Komentarze