- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wielkanocne ciasto cytrynowe last minute 😋
Dzisiaj mam dla Was jeszcze propozycję na ciasto cytrynowe 😃 W smaku wychodzi pyszne. Emilka już też próbowała i zjadła cały kawałek.
Co do składników to certyfikowaną mąkę kukurydzianą i ryżową można znaleźć w dobrej cenie w Lidlu. Natomiast mąka owsiana bezglutenowa na pewno jest w Auchan. Do pieczenia wykorzystałam małą okrągłą foremkę o średnicy 18 z rossmana.
Wykorzystałam tu cukier biały. Zwykle wykorzystuje ksylitol, ale już mi się skończył 😏 Można też użyć cukru trzcinowego, ale zmieni na pewno trochę barwę babki.
Ocet użyłam biały winny, ale można też użyć jabłkowego. Ze względu na alergię zrezygnowałam z tego jabłkowego.
A jak tam u Was przygotowania do Świąt? 😊
Składniki na ciasto cytrynowe bez jajek:
- 100 g mąka kukurydziana
- 50 g mąka ryżowa
- 30 g mąka owsiana bezglutenowa
- 50 g skrobia ziemniaczana
- 50 g dowolnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 150 ml wody
- 25 ml oleju rzepakowego
Przepis na ciasto cytrynowe bez jajek:
- Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka owsiana bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, soda oczyszczona, cukier. Wymieszać łyżką wszystkie składniki.
- Wycisnąć sok z całej cytryny. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, ocet i wymieszać. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. Przelać do okrągłej foremki i od razu dać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz