- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gofry bezglutenowe z dżemem polecają się na śniadanie lub podwieczorek 🙂
Już jakiś czas temu planowałam zakup gofrownicy i akurat trafiła w kaufland w korzystnej cenie o mocy 1200 W.
Emilce bardzo smakują. Chociaż zdarza, że wyjada tylko dżem 😉
A z czym Wy najbardziej lubicie jeść gofry? 🙂
Składniki na gofry bezglutenowe:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 szklanki napoju owsianego bezglutenowego
- 1 łyżka ksylitol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na gofry bezglutenowe:
1) Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, ksylitol, proszek do pieczenia.
2) Przygotować zaczyn zastępujący jajko: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i wymieszać na papkę. Odstawić na 5 minut.
3) Do suchych składników dodać napój owsiany, zaczyn z siemienia lnianego i wszystko dokładnie zblendować. Odstawić ciasto na 10 minut. Powstanie gęsta masa. Gdyby była zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę napoju owsianego.
4) Włączyć gofrownice i nagrzewać tak przez 2 minuty. Następnie chochlą nałożyć ciasto i rozprowadzić ciasto wypukłą stroną łyżki. Piec tak 5-7 minut zależnie od mocy gofrownicy. U mnie wystarczyło 6 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz