Gofry bez jajek i bezglutenu

 Gofry bezglutenowe z dżemem polecają się na śniadanie lub podwieczorek  🙂

Już jakiś czas temu planowałam zakup gofrownicy i akurat trafiła w kaufland w korzystnej cenie o mocy 1200 W. 

 Emilce bardzo smakują. Chociaż zdarza, że wyjada tylko dżem 😉

A z czym Wy najbardziej lubicie jeść gofry? 🙂


Składniki na gofry bezglutenowe:

- 1 szklanka mąki kukurydzianej 

- 1 szklanka mąki ryżowej 

- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 

- 1 łyżka siemienia lnianego 

- 3 łyżki gorącej wody

- 2 szklanki napoju owsianego bezglutenowego

- 1 łyżka ksylitol

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Przepis na gofry bezglutenowe: 

1) Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, ksylitol, proszek do pieczenia. 

2) Przygotować zaczyn zastępujący jajko: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i wymieszać na papkę. Odstawić na 5 minut. 

3) Do suchych składników dodać napój owsiany, zaczyn z siemienia lnianego i wszystko dokładnie zblendować.  Odstawić ciasto na 10 minut. Powstanie gęsta masa. Gdyby była zbyt gęsta  to dodać jeszcze trochę napoju owsianego. 

4) Włączyć gofrownice i nagrzewać tak przez 2 minuty. Następnie chochlą nałożyć ciasto i rozprowadzić ciasto wypukłą stroną łyżki. Piec tak 5-7 minut zależnie od mocy gofrownicy. U mnie wystarczyło 6 minut. 





Komentarze