Przepis na makaron w sosie pomidorowym z cukinią

 Makaron w sosie pomidorowym z cukinią :)

To taki jeden z obiadów do którego lubię wracać. Można go fajnie szybko przygotować. Emilka akurat ma alergię na pomidory więc dla niej tego dnia muszę zrobić coś osobno. Wykorzystałam pomidory w puszce z firmy mutti. Ostatnio znalazłam je w Auchan. 

Co do makaronu to wykorzystałam taki bezglutenowy z ciecierzycy dla mnie a dla męża z czerwonej soczewicy. Obydwa można znaleźć w biedronce i są w fajnej cenie :) Fajny sposób na dołączenie do diety roślin strączkowych. W smaku są pyszne i mąż się zaskoczył, że je właśnie makaron z czerwonej soczewicy.

A jakie jest Wasze ulubione danie z makaronem? :)


Składniki na makaron w sosie pomidorowym z cukinią:

- 70 g makaronu beglutenowego

- 2 puszki pomidorów (użyłam z firmy mutti)

- 40 g cebuli

- 2 cukinie, każda o wadze ok. 300 g (waga przed obraniem)


Przepis na makaron w sosie pomidorowym z cukinią:

1) Cebulę pokroić na drobno. Cukinię obrać ze skórki i pokroić na drobne talarki. 

2) Na 1 łyżce oleju rzepakowego smażyć cebulę przez ok. 2 minuty. Następnie dodać pokrojoną cukinię. Smażyć i mieszać przez chwilę.  

3) Dodać 2 puszki pomidorów. Dolać odrobinę wody i gotować przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Czasem będzie konieczne dodanie odrobiny przegotowanej wody.

3) Tak na 10 minut przed końcem gotowania dodać 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę bazyli. 

4) Przygotowany sos podać z ulubionym makaronem :)







Komentarze