- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią :)
To taki jeden z obiadów do którego lubię wracać. Można go fajnie szybko przygotować. Emilka akurat ma alergię na pomidory więc dla niej tego dnia muszę zrobić coś osobno. Wykorzystałam pomidory w puszce z firmy mutti. Ostatnio znalazłam je w Auchan.
Co do makaronu to wykorzystałam taki bezglutenowy z ciecierzycy dla mnie a dla męża z czerwonej soczewicy. Obydwa można znaleźć w biedronce i są w fajnej cenie :) Fajny sposób na dołączenie do diety roślin strączkowych. W smaku są pyszne i mąż się zaskoczył, że je właśnie makaron z czerwonej soczewicy.
A jakie jest Wasze ulubione danie z makaronem? :)
Składniki na makaron w sosie pomidorowym z cukinią:
- 70 g makaronu beglutenowego
- 2 puszki pomidorów (użyłam z firmy mutti)
- 40 g cebuli
- 2 cukinie, każda o wadze ok. 300 g (waga przed obraniem)
Przepis na makaron w sosie pomidorowym z cukinią:
1) Cebulę pokroić na drobno. Cukinię obrać ze skórki i pokroić na drobne talarki.
2) Na 1 łyżce oleju rzepakowego smażyć cebulę przez ok. 2 minuty. Następnie dodać pokrojoną cukinię. Smażyć i mieszać przez chwilę.
3) Dodać 2 puszki pomidorów. Dolać odrobinę wody i gotować przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Czasem będzie konieczne dodanie odrobiny przegotowanej wody.
3) Tak na 10 minut przed końcem gotowania dodać 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę bazyli.
4) Przygotowany sos podać z ulubionym makaronem :)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz