Przepis na ciasteczka amarantusowe

 Ciasteczka amarantusowe z suszonymi figami i morelami :) To zdecydowanie jedne z ulubionych ciasteczek od Emilki. Głównie ze względu na morele suszone, bo je bardzo lubi. I fajne jest w nich też to, że dostarczą nam wapń :)

Amarantus ekspandowany zawsze kupuje w rossman :) Natomiast z morelami suszonymi i figami trzeba zwrócić uwagę czy nie mają informacji o śladowych ilościach glutenu lub orzechów. 

A jakie są Wasze ulubione ciasteczka? :)


Składniki na ciasteczka amarantusowe:

- 40 g amarantusa ekspandowanego

- 60 g moreli suszonych

- 60 g figi suszonych 

- 20 g siemienia lnianego mielonego (najlepiej mi się sprawdza z firmy lenvitol)


Przepis na ciasteczka amarantusowe:

1) Morele i figi suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i dokładnie zblendować.

2) Do miski wsypać amarantus i siemię lniane. Następnie dodać zblendowane suszone owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

3)  Uformować ciastka i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 8-10 minut.



Komentarze