- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasteczka amarantusowe z suszonymi figami i morelami :) To zdecydowanie jedne z ulubionych ciasteczek od Emilki. Głównie ze względu na morele suszone, bo je bardzo lubi. I fajne jest w nich też to, że dostarczą nam wapń :)
Amarantus ekspandowany zawsze kupuje w rossman :) Natomiast z morelami suszonymi i figami trzeba zwrócić uwagę czy nie mają informacji o śladowych ilościach glutenu lub orzechów.
A jakie są Wasze ulubione ciasteczka? :)
Składniki na ciasteczka amarantusowe:
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- 60 g moreli suszonych
- 60 g figi suszonych
- 20 g siemienia lnianego mielonego (najlepiej mi się sprawdza z firmy lenvitol)
Przepis na ciasteczka amarantusowe:
1) Morele i figi suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i dokładnie zblendować.
2) Do miski wsypać amarantus i siemię lniane. Następnie dodać zblendowane suszone owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3) Uformować ciastka i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 8-10 minut.
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe
ciasteczka
ciasteczka amarantusowe
deser
figi suszone
morele suszone
podwieczorek
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz