- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pancakes czekoladowe polecają się na śniadanie 🙂
Wczoraj zdecydowałam zrobić się zupełnie nowe pancakes. Moja pierwsza próba była na takie z mango, ale w smaku czegoś mi w nich brakowało. I zdecydowałam kolejne zrobić z karobem. I te wyszły od razu pyszne Emilka z początku bała się ich spróbować 🤭 Jednak jak zgłodniała to zdecydowała, że spróbuje. Powiedziała, że są pyszne. I też zaskoczona dodała, że smakują jak czekolada. Zjadła ich od razu 4 🙂
Zdjęcie zrobione przez męża. Przyszła mu dzisiaj wena na takie zdjęcie i mi bardzo spodobało 🙂
Karob to mączka chleba świętojańskiego i w smaku jest podobne do kakao. Można go kupić np. w Auchan lub Carrefour na dziale ze zdrową żywnością.
A jak jest Wasze ulubione pancakes? 🙂
Składniki na pancakes czekoladowe:
- 250 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)
- 150 g mąka gryczana biała bezglutenowa
- 50 g mąka kukurydziana
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki karobu
- olej rzepakowy
Przepis na pancakes czekoladowe:
- Do miski wlać mleko owsiane. Następnie dodać mąkę gryczaną białą, mąkę kukurydzianą, karob i cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Powstanie trochę gęstsza masa niż jak na naleśniki.
- Pierwsze pankcakes smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Smażyć tak po 3 pancakes. Nalewać małe porcje ciasta. Kolejne pankcakes smażyć już bez tłuszczu. Przy smażeniu już bez tłuszczu wystarczy pozostawić je tak po minutę z każdej strony.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Czy mogę zamiast mąki kukurydzianej użyć ryżowej?
OdpowiedzUsuńMaka ryżową może tak sie nie sprawdzić, bo to cięższa mąka tak jak gryczaną. No, ale można by dać skrobię ziemniaczaną lub skrobię z tapioki:)
OdpowiedzUsuń