Przepis nez bezglutenowe gruszki w cieście naleśnikowym

 Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadania na słodko :) Będą to gruszki w cieście naleśnikowym.  Emilce bardzo smakowało. Zjadła chętnie nawet 2 dni z rzędu takie same śniadanie  :) 

Składniki na bezglutenowe gruszki w cieście naleśnikowym:

- 80 g mąka ryżowa 

- 50 g mąki owsianej bezglutenowej 

- 50 g skrobi ziemniaczanej 

- 200 ml napoju owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)

- ok. 700 g gruszek

- odrobina oleju rzepakowego 

Przepis na bezglutenowe gruszki w cieście naleśnikowym:

1) Gruszki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. 

2) Przygotować ciasto naleśnikowym. Do miski wlać najpierw napój owsiany  a następnie wsypać wszystkie mąki. Dokładnie zblendować. Odstawić na 10 minut, żeby masa jeszcze trochę zgęstniała. 

3) Na patelni rozprowadzić małą ilość oleju rzepakowego i podgrzewać. Zanurzyć gruszki w cieście naleśnikowym  i smażyć. Jak zobaczymy, że ciasto ścięło to obrócić na drugą stronę. Kolejne gruszki w cieście już smażyć na suchej patelni. 



Komentarze