Przepis na pieczonego pstrąga

 Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki obiad. Będzie to pstrąg z ryżem brązowym i warzywami :) Przepis jest bardzo szybki.  Emilka jakiś czas miała alergię na pstrąga. Jednak po skończeniu 3 lat już minęła jej ta alergia. I te danie jest u nas teraz raz w tygodniu.   

Ryby warto wprowadzić do diety i jeść je chociaż raz lub 2 razy w tygodniu. Istotne ze względu na nisko nasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (epa, dha). Kwasy te obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Ryby też są bogate w witaminę D.   

Ryż brązowy spożywam w mniejszej ilości co jakiś czas ze względu na zawartość arsenu. Nie rezygnuje z niego zupełnie, bo to też dobry składnik diety. 

A czy wy lubicie rybę na obiad? :) 


Składniki na pieczonego pstrąga:

- pstrąg tęczowy patroszony

- pieprz kolorowy z młynka

- cytryna

Przepis na pieczonego pstrąga:

1) Do pstrąga umieścić pieprz kolorowy na zewnątrz i wewnątrz, dodać też odrobinę soku z cytryny.  Odstawić do lodówki na 2 godziny.

2) Piec w pstrąga w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 35 minut. 





Komentarze