Przepis na filet z kurczaka w ziołach

 Mam dzisiaj propozycję na obiad, który można szybko przygotować.  A jednocześnie jest bardzo smaczny :) Będzie to kurczak w ziołach prowansalskich z dodatkiem kaszy gryczanej i ugotowanej na parze marchewek. Kaszę gryczaną gotować w stosunku 1 porcja kaszy do 2 porcji wody. Tak, żeby kasza wchłonęła całą wodę podczas gotowania. Dzięki temu zachowa swoje wszystkie wartości odżywcze.  I też z ilością warzyw zawsze staram się, żeby stanowiły połowę talerza :) 

Emilka z jedzeniem to ma różnie. Bywają momenty, że mogłaby pić tylko mleko. Tego dania jakiś czas nie było i  zjadła go ze smakiem. Nawet powiedziała, że obiad był smaczny i że jej brzuszek jest już pełny. Jak robiłam go zbyt często to wtedy już było gorzej. Wtedy było mówione, żeby dać coś innego ;) 

Taki obiad mnie ratuje w sytuacji gdy dzień jest trochę trudniejszy ;) I właśnie dzisiaj był taki dzień. Emilka się nie wyspała i wstała szybciej niż zwykle. A ja też nie poszłam szybciej spać, bo się nie spodziewałam szybszej pobudki ;) I poranek był mocno marudny ;) Ostatecznie udało mi Emilkę przekonać na odpoczynek. O drzemce już nie ma mowy ;) Mówi, że w dzień spać nie będzie. I tak leżąc opowiadałam jej bajkę i udało, że 40 minut poleżała. Po tym odpoczynku już było trochę lepiej.  


Składniki na filet z  kurczaka w ziołach:

- 400 g kurczaka

- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego


Przepis na filet z kurczaka w ziołach:

1) Kurczaka pokroić na kawałki. Dodać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

2) Piec kurczaka w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 25 minut. 




Komentarze