Przepis na bezglutenowy pączek


Na dzisiaj mam obiecany przepis na pączek bez glutenu, bez mleka i bez jajek :)  Tłusty czwartek zbliża to będzie fajna okazja, żeby je przygotować. Udało mi już tak przepis dopracować, że wychodzą teraz już idealnie  tak jak chciałam :) I co najważniejsze w zdrowszej pieczonej wersji :) Do posłodzenia użyłam erytrol ze względu na zerowy indeks glikemiczny.  Nadziewałam je dżemem jagodowym, który sama przygotowałam z mrożonych jagód. Przepis na dżem również zapisałam :)


Składniki na bezglutenowe pączki: 

  • 70 g mąka owsiana bezglutenowa
  • 30 g mąka ryżowa
  • 75 g skrobia ziemniaczana
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 200 g dokładnie utłuczonych ziemniaków 
  • 150 ml napoju owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)
  • 6 g drożdży
  • 40 g erytrolu lub innego słodziwa
  • 30 ml oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe pączki:

  1. Obrać i ugotować ziemniaki. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dokładnie je utłuc i odłożyć 200 g.
  2. Umieścić w misce wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, drożdże, erytrol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  
  3. Podgrzać napój owsiany tak, żeby temperatura wynosiła ok. 35 stopni.
  4. Przy użyciu miksera stopniowo wlewać napój owsiany i cały czas mieszać. Gdy zostanie już wlany cały napój to następnie dodać utłuczone ziemniaki. Wymieszać dokładnie przy użyciu miksera.  Na samym końcu dodać olej rzepakowy i ponownie wymieszać mikserem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. 
  5. Uformować pączki. Można też je nadziewać dżemem. Należy najpierw uformować na płasko dwa okrągłe ciasta. Na jednym z nich dać dżem. Połączyć je wzajemnie ze sobą i uformować, żeby powstał pączek. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut.





Przepis na dżem jagodowy:

1) 200 g mrożonych jagód gotować w małej ilości wody przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę erytrolu i 2 łyżki siemienia lnianego. Składniki dokładnie wymieszać. 



Komentarze