Przepis na bezglutenowe placki z bananem i szpinakiem

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bezglutenowe placki z bananem i szpinakiem :) To też z tych przepisów, które uzupełnią częściowo dzienne zapotrzebowanie na wapń. 

Placki wychodzą pyszne. Emilka za bardzo nie chce jeść dań w kolorze zielonym. Jednak jak dowiedziała się, że mają też banan to od razu spróbowała ;) I zdecydowanie jej posmakowały. Mąż długo się zbierał, żeby je spróbować ze względu na ten szpinak. Ostatecznie zdecydował i był pod wrażeniem, że to takie smaczne :)

A jakie są Wasze ulubione placki? :)


Składniki na bezglutenowe placki ze szpinakiem i bananem:

  • 1 banan
  • 100 g szpinaku
  • 20 g siemienia lnianego
  • 100 ml mleka owsianego bezglutenowego
  • 100 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • odrobina oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe placki ze szpinakiem i bananem:

  1.  Do naczynia blendera umieścić 100 ml mleka owsianego, banan i szpinak. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  2.  Do powstałego koktajlu dodać mąkę, siemię lniane i ponownie zblendować. 
  3.   Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta.  Przy kolejnych plackach już nie dajemy tłuszczu. 


Komentarze