- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bezglutenowe placki z bananem i szpinakiem :) To też z tych przepisów, które uzupełnią częściowo dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Placki wychodzą pyszne. Emilka za bardzo nie chce jeść dań w kolorze zielonym. Jednak jak dowiedziała się, że mają też banan to od razu spróbowała ;) I zdecydowanie jej posmakowały. Mąż długo się zbierał, żeby je spróbować ze względu na ten szpinak. Ostatecznie zdecydował i był pod wrażeniem, że to takie smaczne :)
A jakie są Wasze ulubione placki? :)
Składniki na bezglutenowe placki ze szpinakiem i bananem:
- 1 banan
- 100 g szpinaku
- 20 g siemienia lnianego
- 100 ml mleka owsianego bezglutenowego
- 100 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
- odrobina oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe placki ze szpinakiem i bananem:
- Do naczynia blendera umieścić 100 ml mleka owsianego, banan i szpinak. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
- Do powstałego koktajlu dodać mąkę, siemię lniane i ponownie zblendować.
- Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Przy kolejnych plackach już nie dajemy tłuszczu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz