Przepis na bezglutenowe naleśniki

Dzisiaj mam dla Was propozycję na naleśniki bez mleka, bez jajek i bez glutenu :) Podane z dżemem jagodowym.  Emilce już kilka razy przygotowywałam je na śniadanie i zdecydowanie posmakowały. Można je też dosyć szybko przygotować. 

Pierwsze śniadanie zwykle lubimy zjeść na słodko i te naleśniki super sprawdzają :) Natomiast te drugie to wolimy bardziej wytrawne. 

A wy Wolicie bardziej śniadanie na słodko czy wytrawnie? :)


Składniki na bezglutenowe naleśniki:

- 300 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)

- 150 g mąki owsianej bezglutenowej

- 30 g mąki ryżowej

- 20 g skrobi ziemniaczanej

- odrobina oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe naleśniki:

1) Do miski wlać mleko owsiane. Następnie dodać mąkę owsianą, mąkę ryżowa i skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. 

2) Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta.  Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu. 





Komentarze