- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam dla Was propozycję na naleśniki bez mleka, bez jajek i bez glutenu :) Podane z dżemem jagodowym. Emilce już kilka razy przygotowywałam je na śniadanie i zdecydowanie posmakowały. Można je też dosyć szybko przygotować.
Pierwsze śniadanie zwykle lubimy zjeść na słodko i te naleśniki super sprawdzają :) Natomiast te drugie to wolimy bardziej wytrawne.
A wy Wolicie bardziej śniadanie na słodko czy wytrawnie? :)
Składniki na bezglutenowe naleśniki:
- 300 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 30 g mąki ryżowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- odrobina oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenowe naleśniki:
1) Do miski wlać mleko owsiane. Następnie dodać mąkę owsianą, mąkę ryżowa i skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
2) Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
dżem jagodowy
Naleśniki bezglutenowe
naleśniki z dżemem
śniadanie
wegańskie przepisy
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz