- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Składniki na1 biszkopt czekoladowy:
- 100 g mąka gryczana biała bezglutenowa
- 100 g mąka ryżowa
- 30 g skrobia ziemniaczana
- 25 g karobu
- 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia
- 30 g cukru trzcinowego lub ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 lat)
- 25 ml oleju rzepakowego
- 210 ml wody (temp. wody 35 stopni)
Przepis na1 biszkopt czekoladowy:
- Wsypać do miski wszystkie suche składniki: mąka gryczana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać je wszystkie dokładnie przy użyciu łyżki.
- Dolewać stopniowo wodę do suchych składników i miksować przy użyciu miksera. Następnie dodać 25 ml oleju rzepakowego i ponownie wymieszać mikserem.
- Okrągła keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, po bokach wysmarować odrobiną oleju rzepakowego. Przy użyciu łyżki umieścić ciasto do keksówki.
- Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut. Pozostawić biszkopt do zupełnego wystygnięcia.
- Jak już będziemy mieli wystygnięte 3 biszkopty to wszystkie je nasączyć wodą z odrobiną soku z cytryny. Na pierwszą warstwę nałożyć krem czekoladowy, na drugą dżem jagodowy a na trzecią ponownie krem czekoladowy. Wszystkie warstwy nałożyć na siebie.
- 1 szklanka mleka owsianego (200 ml)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki karobu
Przepis na krem czekoladowy:
- W małym rondelku na średnim ogniu gotujemy 3/4 szklanki mleka owsianego. Jak mleko owsiane zacznie się gotować to dodać 3 łyżki karobu i dokładnie wymieszać.
- Pozostałe 1/4 szklanki zimnego mleka owsianego mieszamy na zimno z 2 łyżkami mąki kukurydzianej.
- Do gotującego mleka owsianego z dodatkiem karobu przelać w całości wymieszane mleko z mąką kukurydzianą i mieszać cały czas energicznie aż do zgęstnienia przez ok. 3 minuty. Krem czekoladowy pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na dżem jagodowy:
- 200 g mrożonych jagód
- ok. 100 ml wody
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (najlepiej mi sprawdza z firmy lenvitol)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przepis na dżem jagodowy:
- Jagody mrożone gotować w niewielkiej ilości wody przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę cukru trzcinowego, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz