Przepis na tort czekoladowy bez jajek i bez glutenu

 



Emilka dzisiaj ma 3 urodziny :) Z tej okazji przygotowałam dla niej tort czekoladowy i jest on jak wszystkie przepisy bez mleka, bez jajek i bez glutenu z dodatkiem karobu. Przepis jest na pojedynczy biszkopt w tortownicy na 22 cm. Upiekłam takie 3. Jeśli chcemy mniejszy tort to z ,  2 biszkoptów też wystarczy :)  Z początku robiłam większy biszkopt i mąż mi to przekrawał na pół. Tylko było to dosyć uciążliwe i ostatecznie uznałam, że łatwiej będzie zrobić osobno mniejsze biszkopty. Na pierwszą warstwę dałam krem czekoladowy, na drugą dżem jagodowy a na trzecią ponownie krem czekoladowy. Emilka jest nim zachwycona. Powiedziała, że jest smakowity :)

Składniki na1 biszkopt czekoladowy:

  • 100 g mąka gryczana biała bezglutenowa
  • 100 g mąka ryżowa
  • 30 g skrobia ziemniaczana
  • 25 g karobu
  • 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 30 g cukru trzcinowego lub ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 lat)
  • 25 ml oleju rzepakowego
  • 210 ml wody (temp. wody 35 stopni)

Przepis na1 biszkopt czekoladowy:

  1.  Wsypać do miski wszystkie suche składniki: mąka gryczana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać je wszystkie dokładnie przy użyciu łyżki.
  2. Dolewać stopniowo wodę do suchych składników i miksować przy użyciu miksera.  Następnie dodać 25 ml oleju rzepakowego i ponownie wymieszać mikserem.
  3. Okrągła keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, po bokach wysmarować odrobiną oleju rzepakowego. Przy użyciu łyżki umieścić ciasto do keksówki.
  4.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut. Pozostawić biszkopt do zupełnego wystygnięcia.
  5. Jak już będziemy mieli wystygnięte 3 biszkopty to wszystkie je nasączyć wodą z odrobiną soku z cytryny. Na pierwszą warstwę nałożyć krem czekoladowy, na drugą dżem jagodowy a na trzecią ponownie krem czekoladowy.  Wszystkie warstwy nałożyć na siebie. 




Składniki na krem czekoladowy:
  • 1 szklanka mleka owsianego (200 ml)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki karobu

Przepis na krem czekoladowy:
  1. W małym rondelku na średnim ogniu gotujemy 3/4 szklanki mleka owsianego. Jak mleko owsiane zacznie się gotować to dodać 3 łyżki karobu i dokładnie wymieszać.
  2. Pozostałe 1/4 szklanki zimnego mleka owsianego mieszamy na zimno z 2 łyżkami mąki kukurydzianej.
  3. Do gotującego mleka owsianego z dodatkiem karobu  przelać  w całości wymieszane mleko z mąką kukurydzianą i mieszać cały czas energicznie aż do zgęstnienia przez ok. 3 minuty.  Krem czekoladowy pozostawić do ostygnięcia. 

Składniki na dżem jagodowy:
  • 200 g mrożonych jagód
  • ok. 100  ml wody
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (najlepiej mi sprawdza z firmy lenvitol)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Przepis na dżem jagodowy:
  1. Jagody mrożone gotować w niewielkiej ilości wody przez 15 minut. 
  2.  Pod koniec gotowania dodać łyżkę cukru trzcinowego, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać.  Przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia. 



Komentarze