- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Witajcie już w Nowym Roku :)
Ostatnie dni robię próby na tort. Mały smakosz w przyszłym tygodniu będzie mieć 3 urodziny :) Najtrudniejszy był biszkopt. Zrobienie go bez jajek i bez aquafaby było dużym wyzwaniem :) Jednak już prawie udało mi się przepis dopracować i już w przyszłym tygodniu pojawi się on na blogu. Chcę zrobić więcej zdjęć z każdego etapu. Będzie z kremem mango i powidłami śliwkowymi.
Natomiast dzisiaj mam dla Was propozycję na budyń jaglany z jagodami :) Emilka zdecydowanie go bardzo polubiła. Skomentowała, że jest to pyszne :) Mamy też fajny też sposób na przemycenie kaszy jaglanej :) Emilka kaszę gryczaną lubi jeść natomiast za kaszą jaglaną już nie przepada. A w tym budyniu jej nie wyczuwa i nazwała to dżemikiem.
W tym wpisie chciałabym więcej napisać o właściwościach kaszy jaglanej:
- Zawierają niewiele białka ok. 10%, ale charakteryzuje się wysoką strawnością.
- Zawierają więcej tłuszczu niż inne kasze (4g/100g) kaszy.
- Ponad 70% składu kaszy stanowią węglowodany.
- Dobre źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza. Bogata w witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2. Spożywając 100 g kaszy jaglanej dostarczamy ok. 40% średniego zapotrzebowania na magnez i fosfor, 30% na żelazo i 6% na potas.
- Jagły bogate są w kwas fitynowy, który jest antyoksydantem i ma działanie przeciwutleniające. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed zniszczeniem. Ważne w diecie ze względu na profilaktykę miażdżycy i chorób nowotworowych.
- Przed gotowaniem warto kaszę przepłukać wrzątkiem a następnie zimną wodą. Istotne, żeby nie gotować jej w woreczkach i w dużej ilości wody, ponieważ wylewając potem wodę utracimy wiele wartości odżywczych. Najlepiej gotować w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy.
Składniki na bezglutenowy budyń jaglany z jagodami:
- 50 g surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer) (zapisując się do newslletera można też pobrać ebook w którym podany jest przepis na mleko owsiane) Ebook można pobrać tu :
- 200 g mrożonych jagód
Przepis na bezglutenowy budyń jaglany z jagodami:
- Kaszę jaglaną przepłukać w gorącej wodzie a następnie w zimnej. Gotować w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy (na pewno w trakcie gotowania trzeba będzie dolać przegotowanej wody jak już kasza wchłonie za dużą ilość wody). Gotować przez 20 minut.
- Mrożone jagody gotować w niewielkiej ilości wody przez 10 minut.
- Zblendować mleko owsiane, kaszę jaglaną i jagody.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
budyń jaglany
budyń z jagodami
jagody
podwieczorek
śniadanie
wegańskie przepisy
wege
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz