Naleśniki bez mleka i bez glutenu

Składniki:
  • 200 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer) 
  • 100 g mąki uniwersalnej bezglutenowej z firmy bezgluten
  • łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
  1.  Do miski umieścić mleko owsiane, mąkę uniwersalną bezglutenową, mąkę kukurydzianą.  Zblendować wszystkie składniki. Odstawić na 5 minut, żeby masa zgęstniała. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to wystarczy dodać odrobinę wody i wymieszać. 
  2.  Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta.  Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu. 


Komentarze