Przepis na bezglutenowe kotlety z ciecierzycy

 


Dzisiaj mam dla Was obiecany przepis z nasionami roślin strączkowych w roli głównej. Emilka niestety ich nie mogła spróbować, bo ma alergię na wszystkie rośliny strączkowe. Jednak teraz niektóre przepisy chcę kierować bardziej dla kobiet a niektóre typowo dla dzieci :) 

Podane z kaszą gryczaną i warzywami. Istotne jest, żeby warzyw było na pół talerza.  Takie zalecenie zgodnie z najnowsza piramidą żywienia :) Ze względu na białko niepełnowartościowe w strączkach trzeba je połączyć z warzywami i produktami zbożowymi. 


Składniki na bezglutenowe kotlety z ciecierzycy:

- 2 szklanki ciecierzycy

- 50 g cebuli

- 1 łyżeczka oregano

- 0,5 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki

- 60 g mąki z ciecierzycy bezglutenowej

- 30 g bułki tartej bezglutenowej

- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody


Przepis na bezglutenowe kotlety z ciecierzycy:

1) Zalać zimną wodą ciecierzycę ponad jej poziom. Pozostawić na noc.

2) Gotować ciecierzycę w stosunku 1 szklanka ciecierzcy do 4 szklanek wody.  Na początku gotować bez przykrycia przez 20 minut na większym ogniu. Usuwać łyżką powstałe szumowiny. Po tym czasie gotować dalej kolejne 30 minut z przykryciem na mniejszym ogniu. 
3)  Odsączyć ciecierzycę na sitku nad jakąś miską. Woda po ugotowaniu ciecierzycy będzie nam jeszcze potrzebna. 

4)  Do miski umieścić ugotowaną ciecierzyce  i 100 ml wody po ugotowanej ciecierzycy. Wszystko dokładnie zblendować. 

5) Cebulę pokroić na drobno. Podsmażyć przez ok. 5 minut na łyżeczce oleju rzepakowego. 

5) Do zblendowanej ciecierzycy dodać cebulę, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. 
6) Przygotować zamiennik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać i wymieszać z pozostałymi składnikami. 
7) Masa będzie trochę kleista i dlatego jeszcze dodaje bułkę tartą, która doda też fajnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. 
8) Uformować pulpety i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. 









Komentarze