- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Podane z kaszą gryczaną i warzywami. Istotne jest, żeby warzyw było na pół talerza. Takie zalecenie zgodnie z najnowsza piramidą żywienia :) Ze względu na białko niepełnowartościowe w strączkach trzeba je połączyć z warzywami i produktami zbożowymi.
Składniki na bezglutenowe kotlety z ciecierzycy:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 50 g cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
- 60 g mąki z ciecierzycy bezglutenowej
- 30 g bułki tartej bezglutenowej
- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
Przepis na bezglutenowe kotlety z ciecierzycy:
1) Zalać zimną wodą ciecierzycę ponad jej poziom. Pozostawić na noc.
2) Gotować ciecierzycę w stosunku 1 szklanka ciecierzcy do 4 szklanek wody. Na początku gotować bez przykrycia przez 20 minut na większym ogniu. Usuwać łyżką powstałe szumowiny. Po tym czasie gotować dalej kolejne 30 minut z przykryciem na mniejszym ogniu. 3) Odsączyć ciecierzycę na sitku nad jakąś miską. Woda po ugotowaniu ciecierzycy będzie nam jeszcze potrzebna.4) Do miski umieścić ugotowaną ciecierzyce i 100 ml wody po ugotowanej ciecierzycy. Wszystko dokładnie zblendować.
5) Cebulę pokroić na drobno. Podsmażyć przez ok. 5 minut na łyżeczce oleju rzepakowego.
5) Do zblendowanej ciecierzycy dodać cebulę, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
6) Przygotować zamiennik jajka: łyżkę siemienia lnianego wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać i wymieszać z pozostałymi składnikami. 7) Masa będzie trochę kleista i dlatego jeszcze dodaje bułkę tartą, która doda też fajnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. 8) Uformować pulpety i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
dieta roślinna
kasza gryczana
kotlety z ciecierzy
warzywa
wegańskie przepisy
wege
zdrowe nawyki
zdrowe odżywianie
zdrowy obiad
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz