Przepis na bezglutenowe kotlety z soczewicy

Tym razem mam propozycję bardziej dla kobiet na zdrowy obiad. Będą to kotlety z soczewicy z dodatkiem ryżu brązowego oraz warzyw :) Jak już wcześniej wspominałam zaczną się teraz czasem też takie przepisy pojawiać, ale będą one nadal bez mleka, bez jajek i bez glutenu :) Dla dzieci powyżej 2 lat jak najbardziej też się one sprawdzą jeśli nie mają alergii.  Wychodzą one pyszne i myślę, że w smaku zdecydowanie lepsze niż takie z mięsem mielonym. W tym wpisie chciałabym również napisać czemu rośliny strączkowe są tak ważne w diecie kobiet. Sama ich nigdy nie doceniałam i dlatego postanowiłam o tym napisać z jakiego powodu warto po nie sięgać. Za przepisem dopisałam te informacje :) 


Składniki na bezglutenowe kotlety z soczewicy:
  • szklanka surowej soczewicy żółtej (ok. 170 g)
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 40 g cebuli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • ok. 50 g bułki tartej (użyłam z firmy hert)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis na bezglutenowe kotlety z soczewicy:
  1. Soczewicę zalać gorącą wodą i pozostawić na 2 godziny, a po tym czasie odlać wodę. Gotować w ilości 2 porcje wody na 1 porcję soczewicy. W trakcie gotowania doglądać i gdy soczewica wchłonie za dużo wody to jeszcze odrobinę dolać. Gotować bez przykrycia zgodnie z czasem na opakowaniu. U mnie było to 25 minut.
  2.  Marchewki zetrzeć na tarce po stronie większych ostrzy. Cebulę pokroić na drobno.
  3.  Na 1 łyżce oleju rzepakowego podsmażyć cebulę przez ok. 3 minuty a następnie dodać marchewkę i smażyć jeszcze dodatkowo ok. 2 minut. 
  4. Przygotować zaczyn, który ma zastępować jajko: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
  5.  W misce umieścić, ugotowaną soczewicę, podsmażoną marchewkę i cebulę, zaczyn zastępujący jajko oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  6. Uformować kotlety i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 20 minut.


Kobiety które jedzą rośliny strączkowe, nie cierpią na:
  • Napięcie przedmiesiączkowe.
  • Osteporozę.
  • Uderzenia gorąca.
  • Próchnicę zębów.
  • Co najważniejsze są zabezpieczone przed nowotworem piersi, ze względu na sporo substancji przeciwutleniających. 

Najważniejsze właściwości roślin strączkowych:
  •  Bogate są w białko.  Ze względu na uboższy skład aminokwasów w porównaniu do białka zwierzęcego należy połączyć rośliny strączkowe z warzywami i produktami zbożowymi. 
  • Pożywne i bogate w węglowodany dostarczają dużo energii.
  • Zawierają duże ilości błonnika, który jest istotny do zwalczania zaparć, reguluje perystaltykę jelit, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
  • Bogate w żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas. 
  • Zawierają witaminy z grupy B. 
  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Strączki nie są dla każdego. Mogą być źle tolerowane np. przez osoby, które mają wrażliwe żołądki, cierpią na refluks, chorobę wrzodową. 
  • Należy gotować je w ilości 2 porcje wody do 1 porcji roślin strączkowych.  Dzięki temu rośliny strączkowe wchłoną cały płyn i nie zostaną utracone wartości odżywcze. 
  • Rośliny strączkowe należy zalać gorącą wodą na 2 godziny i po tym czasie ją odlać. Ma to na celu wypłukać np. substancje wolotwórcze.  Następnie przepłukać je na sicie, zalać na noc wodą w stosunku 3:1 (woda do nasion) i na drugi dzień gotować w tej samej wodzie. W przypadku soczewicy wystarczy samo płukanie przez 2 godziny, bez odstawienia na noc.  Natomiast ciecierzycę trzeba już moczyć przez noc, ponieważ jest ciężkostrawna. 
  • Rośliny strączkowe muszą być dokładnie ugotowane. 
Źródło:  Pokonaj alergie, Żywienie zdrowego i chorego człowieka Bożena Kropka, strona dietetycy.org.pl



Komentarze