Przepis na wegańskie świąteczne pierniki

 Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierniki świąteczne :) W opracowywaniu tego przepisu towarzyszyła mi cały czas Emilka :) Bardzo spodobało jej wykrawanie z foremek. Takie idealne kruche jak chciałam, ale jednocześnie niezbyt twarde udały się dopiero za 3 razem. Mąż po ich spróbowaniu z zaskoczeniem powiedział, że smakują pysznie dokładnie jak takie sklepowe.  Kolejnego dnia również są cały czas są dobre. Dzisiaj smakosz jeszcze zajadał ciasteczka, które wczoraj piekłyśmy :)  Były one też pod choinką dla Mikołaja. Radość córki była ogromna, że Mikołaj zjadł wszystkie ciasteczka i wypił całe mleko :) Czuję teraz taki powrót do dzieciństwa. 

Z podanej porcji wychodzi ok. 40 pierniczków.

Składniki na wegańskie świąteczne pierniki:

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g skrobi z tapioki (może też być skrobia ziemniaczana)
  • 150 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego (ksylitol dla dzieci powyżej 3 lat)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju rzepakowego

Przepis na wegańskie świąteczne pierniki:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki: 150 g mąki owsianej, 80 g skrobii z tapioki (pozostałe 20g będzie trzeba dać w dalszym etapie), ksylitol, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2.  Do suchych składników wlać 150 ml mleka owsianego i 30 ml oleju rzepakowego. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Masa będzie kleista i dlatego teraz trzeba będzie też dodać 20 g skrobii z tapioki i ponownie wymieszać. Jeśli masa nadal będzie kleista to dodać więcej skrobii z tapioki. Może tak się zdarzyć jak użyjemy mleka owsianego z innej firmy. 
  3. Na stolnice silikinową przed wyrabianiem ciasta wsypać odrobinę skrobii z tapioki. Oderwać kawałek ciasta i ręcznie spłaszczyć na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wykrawać kształty.
  4. Gotowe pierniki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 13 minut. 




Komentarze