- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam dla Was propozycję na chleb bananowy z dodatkiem karobu. To jest również przepis z tych słodkości niebezpiecznie wciągających ;) Staram się nie marnować jedzenia a akurat zostało mi dużo dojrzałych bananów. I stąd pojawił się pomysł na taki chleb :) Emilka niestety nie może spróbować tego chleba ze względu na banany. Natomiast karob jej nie uczula. I dla niej już wcześniej robiłam ciasto z dodatkiem karobu.
W tym wpisie chciałabym Wam trochę powiedzieć więcej o karobie :) Karob jest rośliną uprawianą w rejonie Morza Śródziemnego. Posiada owoce w postaci strąków. Inaczej nazywany chlebem świętojańskim. W smaku jest bardzo podobny do kakao.
- Głównym składnikiem karobu są węglowodany.
- Bogaty jest w błonnik, który przyczynia się do wiązania i usuwania z organizmu cholesterolu.
- W największej ilości zawiera wapń i potas natomiast trochę mniej magnezu i żelaza oraz witamin np. B1, B2, E.
- Skraca czas trwania biegunki
- Ma działanie antyoksydacyjne (chroni komórki przed zniszczeniem).
- Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Składniki na wegański chleb bananowy:
- 150 g mąka gryczana bezglutenowa
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki karobu
- 5 g proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 banany dojrzałe
- 30 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka owsianego
Przepis na wegański chleb bananowy:
- W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, karob, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: banany, mleko owsiane, olej rzepakowy. Banany rozgnieść widelcem.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką.
- Ciasto umieścić do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 50 minut).
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz