Przepis na wegański chleb bananowy

Dzisiaj mam dla Was propozycję na chleb bananowy z dodatkiem karobu.  To jest również przepis z tych słodkości niebezpiecznie wciągających ;) Staram się nie marnować jedzenia a akurat zostało mi dużo dojrzałych bananów. I stąd pojawił się pomysł na taki chleb :) Emilka niestety nie może spróbować tego chleba ze względu na banany. Natomiast karob jej nie uczula. I dla niej już wcześniej robiłam ciasto z dodatkiem karobu.

W tym wpisie chciałabym Wam trochę powiedzieć więcej o karobie :) Karob jest rośliną uprawianą w rejonie Morza Śródziemnego.  Posiada owoce w postaci strąków. Inaczej nazywany chlebem świętojańskim.  W smaku jest bardzo podobny do kakao. 

  •  Głównym składnikiem karobu są węglowodany.
  •  Bogaty jest w błonnik, który przyczynia się do wiązania i usuwania z organizmu cholesterolu. 
  •  W największej ilości zawiera wapń i potas natomiast trochę mniej magnezu i żelaza oraz witamin np. B1, B2, E. 
  •  Skraca czas trwania biegunki 
  •  Ma działanie antyoksydacyjne (chroni komórki przed zniszczeniem).
  •  Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. 

Składniki na wegański chleb bananowy:

  • 150 g mąka gryczana bezglutenowa
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki karobu
  • 5 g proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 banany dojrzałe
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka owsianego
Przepis na wegański chleb bananowy:

  1.  W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, karob, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2.  W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: banany, mleko owsiane, olej rzepakowy. Banany rozgnieść widelcem.
  3.  Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką.
  4.  Ciasto umieścić do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 50 minut).








Komentarze