Przepis na pierogi bezglutenowe i bez jajek

 




Dzisiaj mam już dla Was obiecany przepis na pierogi bez siemienia lnianego z farszem mięsnym :) Tym razem tak od razu mi nie wyszły pierogi. Tak dopiero za 3 razem. No, ale takie sytuacje mnie nie zrażają, bo uwielbiam tworzyć nowe przepisy. A jeszcze jak widzę, że się Wam podoba i  mąż oraz Emilka powiedzą, że było pycha to motywacja wzrasta :)  Z podanej porcji wychodzi ok. 25 pierogów

 W niektóre wieczory przyswajam tematy dietetyki. To taka druga pasja :)  Po Nowym Roku planuje dalej kontynuować kurs zaawansowany w Akademii Dietetyki. Mam też taki pomysł, żeby niektóre przepisy były bardziej skierowane dla kobiet. Nadal będą one bezglutenowe, bez mleka i bez jajek. Byłby to np przepis na kotlety z soczewicy albo zupę z soczewicą i pomidorami. Nigdy nie doceniałam roślin strączkowych i w tych wpisach też bym zawarła informacje czemu w diecie u kobiet są tak ważne. Co myślicie o tym? :) Co prawda nie tylko u kobiet są ważne, ale to właśnie na kobietach chce się skupić :)

Składniki na pierogi bezglutenowe i bez jajek:

  • 200 g mąki owsianej
  • 80 g skrobii ziemniaczanej lub z tapiokii 
  • ok. 180-200 ml gorącej wody (tem. ok 65 stopni)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina soli 

Przepis na pierogi bezglutenowe i bez jajek:

  1.  Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, odrobina soli. 
  2.  Przygotować ok. 180 ml gorącej wody o tem. 65 stopni. Przy użyciu miksera z hakiem wlewać stopniowo wodę i mieszać cały czas. Powolne wlewanie wody jest bardzo ważne. Po wlaniu całej wody wyrobić jeszcze ciasto dodatkowo ręcznie i uformować z niego kule. Odstawić je w misce przykrytą ściereczką na 10 minut. Dzięki temu ciasto stanie bardziej elastyczne i powinno być plastyczne.  Gdyby zdarzyło, że masa będzie zbyt kleista to dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej. Ważna jest konsystencja ciasta. Każda mąka zachowuje się inaczej. 
  3. Stolnicę obsypać skrobią ziemniaczaną.  Uformować ciasto rękami na grubość jaka nam odpowiada.  Wałek nie będzie konieczny. Pozostałe ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką.  Wykrawać okrągłe pierogi, nadziewać farszem i zlepić dokładnie  palcami i wykrawać końce przy użyciu widelca. 
  4. Gotowe pierogi wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Kiedy już wypłyną gotować minutę. Wyłowić cedzakową łyżką.  Gotować bez przykrycia. 

Składniki na farsz mięsny: 

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g cebuli
  • 50 g kukurydzy z puszki

Przepis na farsz mięsny: 

  1.  Kurczaka wymieszać z łyżeczką oleju rzepakowego i ziołami prowansalskimi. Odstawić do lodówki na godzinę. Gotować na parze przez ok. 35 minut. 
  2. Cebulę pokroić na małe kawałki. Smażyć przez ok. 5 minut na łyżeczce oleju rzepakowego. 
  3. Wymieszać ugotowanego kurczaka, podsmażoną cebulę i kukurydzę na gładką masę przy użyciu blendera. 





Komentarze

Prześlij komentarz