- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam już dla Was obiecany przepis na pierogi bez siemienia lnianego z farszem mięsnym :) Tym razem tak od razu mi nie wyszły pierogi. Tak dopiero za 3 razem. No, ale takie sytuacje mnie nie zrażają, bo uwielbiam tworzyć nowe przepisy. A jeszcze jak widzę, że się Wam podoba i mąż oraz Emilka powiedzą, że było pycha to motywacja wzrasta :) Z podanej porcji wychodzi ok. 25 pierogów
W niektóre wieczory przyswajam tematy dietetyki. To taka druga pasja :) Po Nowym Roku planuje dalej kontynuować kurs zaawansowany w Akademii Dietetyki. Mam też taki pomysł, żeby niektóre przepisy były bardziej skierowane dla kobiet. Nadal będą one bezglutenowe, bez mleka i bez jajek. Byłby to np przepis na kotlety z soczewicy albo zupę z soczewicą i pomidorami. Nigdy nie doceniałam roślin strączkowych i w tych wpisach też bym zawarła informacje czemu w diecie u kobiet są tak ważne. Co myślicie o tym? :) Co prawda nie tylko u kobiet są ważne, ale to właśnie na kobietach chce się skupić :)
Składniki na pierogi bezglutenowe i bez jajek:
- 200 g mąki owsianej
- 80 g skrobii ziemniaczanej lub z tapiokii
- ok. 180-200 ml gorącej wody (tem. ok 65 stopni)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina soli
Przepis na pierogi bezglutenowe i bez jajek:
- Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, odrobina soli.
- Przygotować ok. 180 ml gorącej wody o tem. 65 stopni. Przy użyciu miksera z hakiem wlewać stopniowo wodę i mieszać cały czas. Powolne wlewanie wody jest bardzo ważne. Po wlaniu całej wody wyrobić jeszcze ciasto dodatkowo ręcznie i uformować z niego kule. Odstawić je w misce przykrytą ściereczką na 10 minut. Dzięki temu ciasto stanie bardziej elastyczne i powinno być plastyczne. Gdyby zdarzyło, że masa będzie zbyt kleista to dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej. Ważna jest konsystencja ciasta. Każda mąka zachowuje się inaczej.
- Stolnicę obsypać skrobią ziemniaczaną. Uformować ciasto rękami na grubość jaka nam odpowiada. Wałek nie będzie konieczny. Pozostałe ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką. Wykrawać okrągłe pierogi, nadziewać farszem i zlepić dokładnie palcami i wykrawać końce przy użyciu widelca.
- Gotowe pierogi wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Kiedy już wypłyną gotować minutę. Wyłowić cedzakową łyżką. Gotować bez przykrycia.
Składniki na farsz mięsny:
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g cebuli
- 50 g kukurydzy z puszki
Przepis na farsz mięsny:
- Kurczaka wymieszać z łyżeczką oleju rzepakowego i ziołami prowansalskimi. Odstawić do lodówki na godzinę. Gotować na parze przez ok. 35 minut.
- Cebulę pokroić na małe kawałki. Smażyć przez ok. 5 minut na łyżeczce oleju rzepakowego.
- Wymieszać ugotowanego kurczaka, podsmażoną cebulę i kukurydzę na gładką masę przy użyciu blendera.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Czy te pierogi, jeszcze przed ugotowaniem można zamrozić?
OdpowiedzUsuń