Przepis na bezglutenowe placki z kalafiora

Dzisiaj mam dla Was propozycję na bezglutenowe placki z kalafiora. Co jakiś czas lubię wracać do tego dania. Mąż nie przepada za kalafiorem w żadnej postaci i dlatego razem z Emilka tylko je zajadamy ;) Płatki owsiane dodają im fajnego posmaku :) Przepisu na farsz do pierogów jeszcze nie zdążyłam powtórzyć. Jednak w tym tygodniu na pewno go Wam wrzucę :) 

Składniki na bezglutenowe placki z kalafiora:

  • Ok. 300 g różyczek kalafiora
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody

  • Przepis na bezglutenowe placki z kalafiora:
    1. Przygotować roztwór, który ma zastąpić jajka: 2 łyżki siemienia lnianego wymieszać na papkę z 6 łyżkami gorącej wody. Odstawić na 5 minut.
    2. Na drobnych oczkach tarki rozdrobnić kalafior. Dodać płatki owsiane, mąkę kukurydzianą, olej rzepakowy, roztwór siemienia lnianego. Wszystko wymieszać na gładką masę.
    3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i uformować kotlety. Piec przez ok. 18- 25 minut (góra- dół) w 200 stopniach do zarumienienia. 




    Komentarze