Przepis na bezglutenowe pierniki last minute

 Dzisiaj  mam dla Was jeszcze przepis na pierniki bezglutenowe last  minute  ;) Starałam się  zrobić je tak, żeby przypominały niemieckie lebkuchen. Do tych niemieckich dodaje się miodu na który Emilka ma alergię. Chciałam, żeby też mogła je zjeść i dlatego  dodałam  sok z wyciśniętej pomarańczy i mleko owsiane. Za pierwszym  razem  robiła  je ze mną  Emilka. Szybko  wrzucała  składniki  i nie zdążyłam  dokładnie  zapisać  ilości. I wtedy  wyszły pyszne. Później  kilka  razy  starałam  je  odtworzyć i  już nie  wyszły takie same. Jednak postanowiłam  się  nie  poddać  ;) w końcu  udało  mi  je powtórzyć  i już  smakują jak za tym pierwszym  razem. Okazało się, że przyczyną była mąka. Jak z Emilką je robiłam to użyłam skrobi ziemniaczanej a jak próbowałam odtworzyć to dałam skrobi z tapioki. I dlatego w tym przepisie ważne jest użyć skrobi ziemniaczanej. Wrzucam przepis, bo są pyszne i może ktoś jeszcze skusi je zrobić :) Jak u Was przygotowania do Świąt? 


Składniki  na bezglutenowe pierniki last minute:

  • 100 g mąki  owsianej  bezglutenowej
  • 70 mąki  ryżowej 
  • 80 skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego (ksylitol dla dzieci powyżej 3 roku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 60 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
  • ok. 50-80 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy  hafer)
  • 30 ml oleju rzepakowego


Przepis na bezglutenowe pierniki  last minute:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka  owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier trzcinowy. 
  2. Wycisnąć  sok z pomarańczy. Dodać go do suchych składników. Następnie  dodać  olej rzepakowy i wszystko  dokładnie  wymieszać. Do wymieszanych składników dodać  mleko owsiane i  wymieszać ponownie przy użyciu łyżki.  Powstanie kleiste ciasto i właśnie to będzie prawidłowa konsystencja. U siebie wykorzystałam 80 ml mleka owsianego. 
  3. Zwilżyć  dłonie wodą i nakładać okrągłe pierniki na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 15 minut.



Komentarze