- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam dla Was propozycje na wegańskie pulpety z kaszą jaglaną i marchewką :) Emilce zdecydowanie posmakowały :) dodałam też cebulę, bo ostatnio bardzo ją polubiła. Nawet dopytuje czy danie ma też cebulkę ;) Ostatnio dla siebie robiłam pulpety z soczewicą i tak przyszła mi inspiracja, żeby zrobić coś podobnego dla Emilki z kaszą jaglaną :) Na rośliny strączkowe niestety nadal ma jeszcze alergię.
Zapraszam również do zapisu do newslletera. W zamian za zapis dostaniecie ebook na 12 przepisów bez mleka, bez jajek i bez glutenu :) Ebook można pobrać tu
Składniki na wegańskie pulpety z kaszą jaglaną i marchewką:
- 50 g surowej kaszy jaglanej
- 1 marchewka (ok. 100 g)
- 20 g cebuli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis na wegańskie pulpety z kaszą jaglaną i marchewką:
- Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotować tak, żeby kasza wchłonęła całą wodę pod koniec gotowania. Gdyby było jej zbyt dużo to po odcedzeniu byśmy stracili niektóre wartości odżywcze. Zwykle gotować należy kaszę w stosunku do wody 1/2.
- Obrać marchewkę ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić na drobno.
- Na łyżce oleju rzepakowego smażyć cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Następnie po tym czasie dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze ok. 8-10 minut.
- Przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody.
- Do miski umieścić ugotowaną kaszę jaglaną, zaczyn z siemienia lnianego, usmażoną marchewkę z cebulą oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Uformować pulpety. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
kasza jaglana
pulpety z kaszą jaglana
pulpety z marchewką
wegańskie przepisy
wege
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz