Przepis na wegańskie pulpety z kaszą jaglaną i marchewką

Dzisiaj mam dla Was propozycje na wegańskie  pulpety z kaszą jaglaną i marchewką :) Emilce zdecydowanie posmakowały :) dodałam też cebulę, bo ostatnio bardzo ją polubiła. Nawet dopytuje czy  danie ma też cebulkę ;) Ostatnio dla siebie robiłam pulpety z soczewicą i tak przyszła mi inspiracja, żeby zrobić coś podobnego dla Emilki z kaszą jaglaną :) Na rośliny strączkowe niestety nadal ma jeszcze alergię. 

Zapraszam również do zapisu do newslletera. W zamian za zapis dostaniecie ebook na 12 przepisów bez mleka, bez jajek i bez glutenu :)  Ebook można pobrać tu 

Składniki na wegańskie pulpety z kaszą jaglaną i marchewką:

  • 50 g surowej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka (ok. 100 g)
  • 20 g cebuli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis na wegańskie pulpety z kaszą jaglaną i marchewką:

  1.  Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotować tak, żeby kasza wchłonęła całą wodę pod koniec gotowania. Gdyby było jej zbyt dużo to po odcedzeniu byśmy stracili niektóre wartości odżywcze.  Zwykle gotować należy kaszę w stosunku do wody 1/2.
  2.  Obrać marchewkę ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę pokroić na drobno.
  3.  Na łyżce oleju rzepakowego smażyć cebulę przez 5 minut na małym ogniu. Następnie po tym czasie dodać startą marchewkę i smażyć jeszcze ok. 8-10 minut.
  4.  Przygotować zaczyn: łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. 
  5.  Do miski umieścić ugotowaną kaszę jaglaną, zaczyn z siemienia lnianego, usmażoną marchewkę z cebulą oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6.  Uformować pulpety. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.




Komentarze