Przepis na wegańskie kopytka z dyni i batata

 Dzisiaj mam propozycje na kopytka dyniowo-batatowe :) Emilka nazwała je kluseczkami. Zawsze przygotowałam je tylko z dyni. Tym razem dodałam do nich jeszcze batat i wyszły smaczne :) Z tego przepisu wychodzi ok. 25 kopytek :) 

Dzisiaj przepis wrzucam trochę później niż zwykle daje w czwartki lub piątki. Dzień był trochę zawirowany. Okazało się, że dostałam silnej reakcji alergicznej od mleka sojowego. Pojawiła mi się pokrzywka na szyi i policzkach. Jeszcze dodatkowo spuchłam w okolicy szyi. Zastanawiałam się zawsze skąd te alergie u Emilki a się okazało, że też mam ;) Jakiś czas temu po serze owczym też dostałam alergicznej pokrzywki, ale wtedy nie była ona taka mocna jak po mleku sojowym. Tych dwóch produktów nigdy nie miałam w diecie i dlatego dopiero to teraz wyszło. Dostałam leki na alergię i już wszystko w porządku :)

Składniki na wegańskie kopytka z dyni i batata:

  • 200 g upieczonej dyni piżmowej (to tak 1 mała dynia) 
  • 200 g upieczonego batata (to tak 1 batat)
  • 180 g mąki ryżowej + ilość dowolna do obsypania stolnicy
  • 20 g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego (najlepiej mi sprawdza z firmy lenvitol)
  • 3 łyżki gorącej wody

Przepis na wegańskie kopytka z dyni i batata:

  1.  Dynię i batat obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
  2.  Po upieczeniu odmierzyć po 200 g dyni i 200 g batata. Dodać trochę wody, żeby można łatwiej zblendować. Następnie blendować na gładką masę. 
  3.  Do musuz dyni i batata dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  4.  Przygotować zaczyn: 1 łyżka z siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody. Dokładnie je wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut.  Dodać je do wymieszanego musu z mąką. Wszystkie składniki wymieszać. 
  5.  Stolnicę obsypać mąkę ryżową.  Przed formowaniem ciasto obtoczyć w wysypanej mące. Uformować i spłaszczyć długi wałek, pokroić ciasto na kawałki. 
  6.  Do gotującej wody dodać odrobinę soli a następnie kopytka. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez 3 minuty. 
  7.  Gotowe kopytka przekładamy na talerz.  Każdy osobno, żeby się ze sobą nie przykleiły. 


Komentarze