- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam dla Was propozycję na bułki dyniowe :) Taki fajny sposób na wykorzystanie nadmiarowej dyni. Wychodzą pyszne i szybko znikają :) Emilka też mi w nich pomogła. I tak myślę, że to dzięki niej wyszły od razu takie fajne. Chciałam dać mniej dyni, ale nalegała, żeby dać wszystko co nam zostało. I ta ilość faktycznie idealnie się wpasowała w te bułki :)
Składniki na bułki dyniowe bez jajek i bez mleka:
- 300 g upieczonej dyni
- 350 ml wody (temp. ok. 35 stopni)
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5 g drożdży suszonych
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru białego (drożdże go wchłoną)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 30 ml oleju rzepakowego
Przepis na bułki dyniowe bez jajek i bez mleka:
- Dynię piżmową obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
- Wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, siemię lniane, drożdże suszone, ksylitol, cukier trzcinowy.
- W drugiej misce dać wszystkie mokre składniki: 350 ml wody, dynia, olej rzepakowy. Wszystko dokładnie zblendować.
- Mokre składniki dać do suchych. Wlewać stopniowo i mieszać przy użyciu miksera. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Uformować bułki i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz