Przepis na bułki dyniowe bez jajek i bez mleka

 Dzisiaj mam dla Was propozycję na bułki dyniowe :) Taki fajny sposób na wykorzystanie nadmiarowej dyni. Wychodzą pyszne i szybko znikają :) Emilka też mi w nich pomogła. I tak myślę, że to dzięki niej wyszły od razu takie fajne. Chciałam dać mniej dyni, ale nalegała, żeby dać wszystko co nam zostało. I ta ilość faktycznie idealnie się wpasowała w te bułki :)

Składniki na bułki dyniowe bez jajek i bez mleka:

  • 300 g upieczonej dyni
  • 350 ml wody (temp. ok. 35 stopni)
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5 g drożdży suszonych 
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru białego (drożdże go wchłoną)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 ml oleju rzepakowego


Przepis na bułki dyniowe bez jajek i bez mleka:

  1. Dynię piżmową obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  2. Wymieszać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, siemię lniane, drożdże suszone, ksylitol, cukier trzcinowy.
  3. W drugiej misce dać wszystkie mokre składniki: 350 ml wody, dynia, olej rzepakowy. Wszystko dokładnie zblendować.
  4. Mokre składniki dać do suchych. Wlewać stopniowo i mieszać przy użyciu miksera. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Uformować bułki i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 minut. 







Komentarze