Przepis na bezglutenowe wegańskie pancakes jagodowe

 Dzisiaj zgodnie z obietnicą mam dla Was przepis na pancakes jagodowe :) Wykorzystałam do nich różdżki smaku jagodowe z firmy helpa czary mamy. Mały smakosz był nimi zachwycony.  Dobrze pilnowała, żeby tata za dużo jej nie wyjadł ;) Robiłam w wersji z mąką uniwersalną bezglutenową z firmy probio oraz bezgluten i z każdej z nich wyszły pyszne :)


Składniki na bezglutenowe wegańskie pancakes jagodowe:

  • 150 ml mleka owsianego bezglutenowego (użyłam z firmy hafer)
  • 100 g mąki uniwersalnej bezglutenowej (z firmy probio lub bezgluten)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka różdżek smaku jagodowych z helpa czary mamy
  • olej rzepakowy

Przepis na bezglutenowe wegańskie pancakes jagodowe:

  1.  Wlać najpierw mleko owsiane. Następnie dodać mąkę uniwersalną bezglutenową i kukurydziana. Wsypać łyżkę smaku jagodową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką lub blenderem. Odstawić na 10 minut. Powstanie masa gęstsza jak na naleśniki.
  2.  Pierwsze pankcakes smażyć na małej ilości oleju rzepakowego.  Smażyć tak po 3 pancakes. Nalewać małe porcje ciasta. Kolejne pankcakes smażyć już bez tłuszczu.  Przy smażeniu już bez tłuszczu wystarczy pozostawić je tak po minutę z każdej strony.



Komentarze