- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dzisiaj dla Was propozycję na szarlotkę :) Jeśli Wasze smakosze mają alergie na jabłka to super do tego ciasta też gruszka się sprawdzi :) Wychodzi pyszne :) mąż szczególnie ma trudno sobie je odmówić ;)
Składniki na bezglutenową wegańską szarlotkę:
- 1 jabłko lub gruszka
- 100 g mąka owsiana
- 100 g mąka ryżowa
- 50 g mąka kukurydziana
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml wody
- 30 ml zimnego oleju rzepakowego
Przepis na bezglutenową wegańską szarlotkę:
1) Obrać i zetrzeć jabłko lub gruszkę na grubych oczkach tarki.
2) Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia.
3) Do suchych składników dodać 30 ml zimnego oleju rzepakowego i 100 ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstanie kruche ciasto.
4) Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni.
5) Do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć na spód najpierw 3/4 ciasta. Następnie nałożyć starte jabłka lub gruszki. Na owoce położyć resztę ciasta jako kruszonkę.
6) Piec w temperaturze 170 stopni (góra- dół) przez 50 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz