Mam dzisiaj dla Was propozycję na zdrowe ciasteczka amarantusowe z bananem i morelą :) Przepis miał się już pojawić we wtorek, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Jak z Emilką wróciłyśmy ze spaceru to się okazało, że mąż zjadł wszystkie ciasteczka ;) Dzisiaj już ich pilnowałam do czasu zrobienia zdjęcia. Spróbowałam ich i faktycznie są niebezpiecznie wciągające ;) Jeśli mamy dojrzałe banany to się one super sprawdzą do tych ciasteczek. 

 Mały smakosz nie może ich spróbować, bo ma alergię na banany. Dla niej zrobiłam podobne amarantusowe z dynią i morelą. Wkrótce już pojawi przepis na te ciasteczka w wersji z dynią i morelą. 

 Jak już wspominałam wcześniej będę chciała zacząć też dodawać wzmianki dietetyczne :) Dlatego postanowiłam jeszcze dopisać o wartościach odżywczych amarantusa:

  • Posiada wysoką zawartość magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu. 
  • Bogate źródło błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. 
  • Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczów obniżających poziom cholesterolu we krwi. Czyli przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia. 
  • Doskonałe  źródło skawalenu. Skwalen pełni ważną rolę  jako odtrutka ułatwiającą usuwanie z organizmu zanieczyszczeń przenikających ze środowiska.
  • Naturalne źródło pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm sam nie może wytworzyć. 

Składniki na wegańskie ciasteczka amarantusowe z bananem i morelą:

  • 50 g amarantusa ekspandowanego 
  • 2 dojrzałe banany 
  • 30 g moreli suszonych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na wegańskie ciasteczka amarantusowe z bananem i morelą:

  1.  Wymieszać w jednej misce suche składniki: amarantus ekspandowany z proszkiem do pieczenia.
  2.  Morele suszone zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut. 
  3.  W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgnieść banany przy użyciu widelca, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Pokroić na drobne kawałki morele suszone i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4.  Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Uformować ciasteczka i wyłożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  5.  Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 15 minut. 


Komentarze