- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dzisiaj dla Was propozycję na zdrowe ciasteczka amarantusowe z bananem i morelą :) Przepis miał się już pojawić we wtorek, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Jak z Emilką wróciłyśmy ze spaceru to się okazało, że mąż zjadł wszystkie ciasteczka ;) Dzisiaj już ich pilnowałam do czasu zrobienia zdjęcia. Spróbowałam ich i faktycznie są niebezpiecznie wciągające ;) Jeśli mamy dojrzałe banany to się one super sprawdzą do tych ciasteczek.
Mały smakosz nie może ich spróbować, bo ma alergię na banany. Dla niej zrobiłam podobne amarantusowe z dynią i morelą. Wkrótce już pojawi przepis na te ciasteczka w wersji z dynią i morelą.
Jak już wspominałam wcześniej będę chciała zacząć też dodawać wzmianki dietetyczne :) Dlatego postanowiłam jeszcze dopisać o wartościach odżywczych amarantusa:
- Posiada wysoką zawartość magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu.
- Bogate źródło błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
- Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczów obniżających poziom cholesterolu we krwi. Czyli przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
- Doskonałe źródło skawalenu. Skwalen pełni ważną rolę jako odtrutka ułatwiającą usuwanie z organizmu zanieczyszczeń przenikających ze środowiska.
- Naturalne źródło pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm sam nie może wytworzyć.
Składniki na wegańskie ciasteczka amarantusowe z bananem i morelą:
- 50 g amarantusa ekspandowanego
- 2 dojrzałe banany
- 30 g moreli suszonych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na wegańskie ciasteczka amarantusowe z bananem i morelą:
- Wymieszać w jednej misce suche składniki: amarantus ekspandowany z proszkiem do pieczenia.
- Morele suszone zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki: rozgnieść banany przy użyciu widelca, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Pokroić na drobne kawałki morele suszone i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Uformować ciasteczka i wyłożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 15 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz