Przepis na wegańskie naleśniki dyniowe

 Dzisiaj mam propozycje na naleśniki dyniowe :) Upiekłam Emilce dynie, bo zjada ją zwykle jako frytki. Tym razem coś nie miała chęci na nią. Zdecydowałam wykorzystać ją do naleśników, żeby się nie zmarnowała :) Mały smakosz jest nimi zachwycony. Fajna odmiana dla zwykłych naleśników. 


Składniki na wegańskie naleśniki dyniowe:

  • 100 g upieczonej dyni hokkaido
  • 120 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 220 ml mleka owsianego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 150 ml wody
  • olej rzepakowy

Przepis na wegańskie naleśniki dyniowe:

  1. Umieścić dynię w całości do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i piec na termoobiegu przez 10 minut. Dynia zmięknie i będzie ją łatwo pokroić.
  2. Pokroić dynię na kawałki i obrać ze skórki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut. 
  3. Wrzucić do miski najpierw wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, siemię lniane. Wymieszać je łyżką.
  4. Do suchych składników wlać 220 ml  mleka owsianego, 150 ml wody i dodać 100 g upieczonej dyni. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Odstawić ciasto na 10 minut. 
  5.  Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta.  Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu. 


Komentarze