- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dzisiaj mam propozycje na naleśniki dyniowe :) Upiekłam Emilce dynie, bo zjada ją zwykle jako frytki. Tym razem coś nie miała chęci na nią. Zdecydowałam wykorzystać ją do naleśników, żeby się nie zmarnowała :) Mały smakosz jest nimi zachwycony. Fajna odmiana dla zwykłych naleśników.
Składniki na wegańskie naleśniki dyniowe:
- 100 g upieczonej dyni hokkaido
- 120 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 220 ml mleka owsianego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 150 ml wody
- olej rzepakowy
Przepis na wegańskie naleśniki dyniowe:
- Umieścić dynię w całości do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i piec na termoobiegu przez 10 minut. Dynia zmięknie i będzie ją łatwo pokroić.
- Pokroić dynię na kawałki i obrać ze skórki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
- Wrzucić do miski najpierw wszystkie suche składniki: mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, siemię lniane. Wymieszać je łyżką.
- Do suchych składników wlać 220 ml mleka owsianego, 150 ml wody i dodać 100 g upieczonej dyni. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Odstawić ciasto na 10 minut.
- Na patelni rozprowadzić małą ilość tłuszczu i podgrzewać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto, żeby równomiernie pokryło powierzchnię. Gdy zobaczymy, że ciasto się ścięło i naleśnik odchodzi od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż do zarumienienia. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Przy kolejnych naleśnikach już nie dajemy tłuszczu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz