Przepis na wegańskie mufinki dyniowo-marchewkowe

 Tym razem mam propozycję na zdrowe mufinki dyniowo-marchewkowe :) Akurat z obiadu została mi jeszcze ugotowana marchewka i upieczona dynia. Postanowiłam je wykorzystać do mufinek. Już jakiś czas temu planowałam takie połączenie, żeby zrobić coś na słodko. Wyszły pyszne i Emilka zjadła w ciągu dnia 4 takie mufinki ;)

Składniki na wegańskie mufinki dyniowo-marchewkowe:

  • 100 g mąka owsiana bezglutenowa
  • 100 g mąka ryżowa
  • 30 g skrobia ziemniaczana
  • 20 g mąka kukurydziana
  • 150 g upieczonej dyni piżmowej
  • 150 g ugotowanej marchewki
  • 50 g moreli suszonych
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia


Przepis na wegańskie mufinki dyniowo-marchewkowe:

  1.  Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skórki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
  2.  Marchewkę obrać ze skórki i gotować przez 30 minut.
  3.  Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia.
  4.  Morele suszone zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut.
  5.  Wymieszać wszystkie mokre składniki: 150 g upieczonej dyni, 150 g ugotowanej marchewki, 30 ml oleju rzepakowego, 250 ml wody oraz odsączone z wody morele. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  6.   Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki.  Następnie nałożyć do papilotek lub silikonowej formy przeznaczonej na mufinki. Wyjdzie 12 mufinek.
  7.  Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 25 minut. 




Komentarze