- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tym razem mam propozycję na zdrowe mufinki dyniowo-marchewkowe :) Akurat z obiadu została mi jeszcze ugotowana marchewka i upieczona dynia. Postanowiłam je wykorzystać do mufinek. Już jakiś czas temu planowałam takie połączenie, żeby zrobić coś na słodko. Wyszły pyszne i Emilka zjadła w ciągu dnia 4 takie mufinki ;)
Składniki na wegańskie mufinki dyniowo-marchewkowe:
- 100 g mąka owsiana bezglutenowa
- 100 g mąka ryżowa
- 30 g skrobia ziemniaczana
- 20 g mąka kukurydziana
- 150 g upieczonej dyni piżmowej
- 150 g ugotowanej marchewki
- 50 g moreli suszonych
- 30 ml oleju rzepakowego
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przepis na wegańskie mufinki dyniowo-marchewkowe:
- Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skórki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
- Marchewkę obrać ze skórki i gotować przez 30 minut.
- Wymieszać wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia.
- Morele suszone zalać gorąca wodą i odstawić na 10 minut.
- Wymieszać wszystkie mokre składniki: 150 g upieczonej dyni, 150 g ugotowanej marchewki, 30 ml oleju rzepakowego, 250 ml wody oraz odsączone z wody morele. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Następnie nałożyć do papilotek lub silikonowej formy przeznaczonej na mufinki. Wyjdzie 12 mufinek.
- Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 25 minut.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
dynia
marchewka
Mufinki
mufinki dyniowo-marchewkowe
podwieczorek
wege
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz