- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Na dzisiaj mam propozycję na ciasteczka jaglane z marchewką i dynią z dodatkiem moreli suszonych :) Taka zdrowa dawka energii :) Ciasteczka są bez glutenu, bez mleka i bez jajek. Akurat została mi marchewka, którą wykorzystałam do przygotowania bulionu warzywnego i upieczona dynia, którą Emilka jadła jako frytki i nie zjadła ich wszystkich. Widząc co pozostało przyszedł mi pomysł, żeby to wykorzystać na ciasteczka :) Dodałam też moreli suszonych, bo mały smakosz zawsze dopytuje czy są też morelki ;) I dzięki temu też nie trzeba dodawać cukru i ma się słodycz, która ma jakieś wartości odżywcze :) Ciasteczka zniknęły tego samego dnia. Emilka powiedziała, że są pycha :)
Składniki na wegańskie ciasteczka jaglane z dynią i marchewką:
- 100 g mąka jaglana
- 100 g płatki owsiane
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g moreli suszonych
- 200 g ugotowanej marchewki
- 150 g upieczonej dyni
- 30 ml oleju rzepakowego
Przepis na wegańskie ciasteczka jaglane z dynią i marchewką:
- Obrać marchewkę i gotować przez 30 minut.
- Dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
- Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
- W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka jaglana, płatki owsiane, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: ugotowana marchewka, upieczona dynia, olej rzepakowy, odsączone morele suszone. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
- Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać je dokładnie przy użyciu łyżki.
- Uformować ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni (góra-dół) przez 20 minut.
bez glutenu
bez jajek
bez mleka
ciasteczka
ciasteczka jaglane
ciasteczka marchewkowo-dyniowe
wege
zdrowe ciasteczka
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz