Przepis na wegańskie ciasteczka jaglane z dynią i marchewką

Na dzisiaj mam propozycję na ciasteczka jaglane z marchewką i dynią z dodatkiem moreli suszonych :) Taka zdrowa dawka energii :) Ciasteczka są bez glutenu, bez mleka i bez jajek.  Akurat została mi marchewka, którą wykorzystałam do przygotowania bulionu warzywnego i upieczona dynia, którą Emilka jadła jako frytki i nie zjadła ich wszystkich.  Widząc co pozostało przyszedł mi pomysł, żeby to  wykorzystać na ciasteczka :) Dodałam też moreli suszonych, bo mały smakosz zawsze dopytuje czy są też morelki ;) I dzięki temu też nie trzeba dodawać cukru i ma się słodycz, która ma jakieś wartości odżywcze :) Ciasteczka  zniknęły tego samego dnia. Emilka powiedziała, że są pycha :)

Składniki na wegańskie ciasteczka jaglane z dynią i marchewką:
  • 100 g mąka jaglana
  • 100 g płatki owsiane
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g moreli suszonych
  • 200 g ugotowanej marchewki
  • 150 g upieczonej dyni
  • 30 ml oleju rzepakowego

Przepis na wegańskie ciasteczka jaglane z dynią i marchewką:
  1.  Obrać marchewkę i gotować przez 30 minut. 
  2.   Dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
  3.  Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. 
  4.  W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka jaglana, płatki owsiane, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5.  W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: ugotowana marchewka, upieczona dynia, olej rzepakowy, odsączone morele suszone. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. 
  6.  Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać je dokładnie przy użyciu łyżki. 
  7.  Uformować ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni (góra-dół) przez 20 minut. 



Komentarze