- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dzisiaj propozycję na bułki w wersji lekko na słodko :) Tym razem było trochę trudniej je przygotować. Wychodziły mi albo zbyt twarde albo zbyt kruche ;) Mąż już nawet powiedział mi, że chyba jest trudno zrobić tak idealne bułki bez glutenu i bez jajek. I nawet przekonywał, żeby już zostawić tą wersje kruchą w środku, bo na zewnątrz była miękka. Jednak się nie poddałam i dalej z nimi walczyłam :) W końcu udało mi się zrobić je idealnie. Na zewnątrz miękkie i łatwo można je przekroić bez kruszenia. Robiłam je już kilka razy i zawsze szybko znikają :) Cukier biały dodany tylko ze względu na drożdże, bo lepiej rosną :)
Składniki na wegańskie bułki na słodko:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki owsianej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 5 g drożdży suchych
- 10 g siemienia lnianego zmielonego (najlepiej mi sprawdza z firmy lenvitol)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru białego lub ksylitolu
- 250 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
- 30 ml oleju rzepakowego
Przepis na wegańskie bułki na słodko:
- Do miski wrzucić wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, drożdże suche, siemię lniane, cukier trzcinowy, cukier biały. Wszystkie składniki łyżką dokładnie wymieszać.
- Podgrzać 250 ml wody tak, żeby temperatura wynosiła ok. 35 stopni.
- Stopniowo wlewać wodę i przy użyciu miksera mieszać. Następnie dodać 30 ml oleju rzepakowego i wymieszać używając również miksera. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Uformować bułki i piec w tej temperaturze na termoobiegu przez 20 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz