Przepis na wegańskie bułki na słodko

Mam dzisiaj propozycję na bułki w wersji lekko na słodko :) Tym razem było trochę trudniej je przygotować. Wychodziły mi albo zbyt twarde albo zbyt kruche ;) Mąż już nawet powiedział mi, że chyba jest trudno zrobić tak idealne bułki bez glutenu i bez jajek. I nawet przekonywał, żeby już zostawić tą wersje kruchą w środku, bo na zewnątrz była miękka. Jednak się nie poddałam i dalej z nimi walczyłam :) W końcu udało mi się zrobić je idealnie. Na zewnątrz miękkie i łatwo można je przekroić bez kruszenia. Robiłam je już kilka razy i zawsze szybko znikają :) Cukier biały dodany tylko ze względu na drożdże, bo lepiej rosną :)

Składniki na wegańskie bułki na słodko:

  •  100 g mąki ryżowej
  •  100 g mąki owsianej
  •  50 g skrobi ziemniaczanej
  •  5 g drożdży suchych
  •  10 g siemienia lnianego zmielonego (najlepiej mi sprawdza z firmy lenvitol)
  •  2 łyżki cukru trzcinowego
  •  1 łyżka cukru białego lub ksylitolu
  •  250 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
  •  30 ml oleju rzepakowego

Przepis na wegańskie bułki na słodko:

  1.  Do miski wrzucić wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, drożdże suche, siemię lniane, cukier trzcinowy, cukier biały. Wszystkie składniki łyżką dokładnie wymieszać.
  2.  Podgrzać 250 ml wody tak, żeby temperatura wynosiła ok. 35 stopni.
  3.  Stopniowo wlewać wodę i przy użyciu miksera mieszać.  Następnie dodać 30 ml oleju rzepakowego i wymieszać używając również miksera. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4.  Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Uformować bułki i piec w tej temperaturze na termoobiegu przez 20 minut. 


Komentarze