- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Jako, że jest teraz sezon na dynię to postanowiłam przygotować zupę krem :) Marchewka dodała też fajnego smaku. Emilce bardzo zasmakowała. Teraz co jakiś czas mamy tę zupę na wspólny obiad :)
Składniki na wegańską zupę marchewkowo-dyniową:
- 1,2 l wody
- 500 g marchewek
- 200 g upieczonej dyni hokkaido
- 0.5 łyżeczki imbiru zmielonego
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 0.5 cebuli
- odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)
Przepis na wegańską zupę marchewkowo-dyniową:
- Umieścić dynię w całości do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i piec na termoobiegu przez 10 minut. Dynia zmięknie i będzie ją łatwo pokroić.
- Pokroić dynię na kawałki i obrać ze skórki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut.
- Do 1.2 litra wody umieścić marchewki, ziele angielskie, cebulę, liść laurowy oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez 40 minut.
- Do przygotowanego bulionu dodać 200 g upieczonej dyni, 0.5 łyżeczki imbiru mielonego, 0.5 łyżeczki kurkumy. Gotować przez 10 minut.
- Zblendować zupę na gładki krem.
Komentarze
Prześlij komentarz