Przepis na wegańską zupę dyniowo-marchewkową

 Jako, że jest teraz sezon na dynię to postanowiłam przygotować zupę krem :) Marchewka dodała też fajnego smaku. Emilce bardzo zasmakowała. Teraz co jakiś czas mamy tę zupę na wspólny obiad :)

Składniki na wegańską zupę marchewkowo-dyniową:

- 1,2 l wody

- 500 g marchewek

- 200 g upieczonej dyni hokkaido

- 0.5 łyżeczki imbiru zmielonego

- 0.5 łyżeczki kurkumy

- 1 liść laurowy

- 1 ziele angielskie

- 0.5 cebuli

- odrobina soli i pieprzu (dla dzieci powyżej roku)


Przepis na wegańską zupę marchewkowo-dyniową:

  1.  Umieścić dynię w całości do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i piec na termoobiegu przez 10 minut. Dynia zmięknie i będzie ją łatwo pokroić.
  2.  Pokroić dynię na kawałki i obrać ze skórki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 30 minut. 
  3.  Do 1.2 litra wody umieścić marchewki, ziele angielskie, cebulę, liść laurowy oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotować przez 40 minut.
  4.  Do przygotowanego bulionu dodać 200 g upieczonej dyni, 0.5 łyżeczki imbiru mielonego, 0.5 łyżeczki kurkumy. Gotować przez 10 minut.
  5.  Zblendować zupę na gładki krem.



Komentarze