Przepis na rissoto dyniowe

Jako, że jest ciągle sezon na dynię to dzisiaj mam propozycję na rissoto dyniowe.  To takie  ulubione danie od małego smakosza :) Zdecydowanie fajne danie do wspólnego zjedzenia na obiad.

Składniki na rissoto dyniowe:

  •  1 litr bulionu warzywnego (marchewka, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie)
  •  150 g upieczonej dyni piżmowej
  •   torebka brązowego ryżu
  •  olej rzepakowy


Przepis na rissoto dyniowe:

  1.  Dynie pokroić na małe kawałki, pozbawić pestek. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) na 30 minut.  Blendować na mus.
  2.  Przygotować  bulion warzywny. Do 1 litra wody dodać 3 marchewki, 1 ziele angielskie, jeden liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotować przez 30 minut. 
  3.  Dodać odrobinę oleju i usmażyć przez chwilę surowy ryż. Następnie dodać 1 chochlę bulionu warzywnego i puree z dyni.  Zalać wszystko 2 chochlami bulionu warzywnego i często mieszać przez 30 minut.  Co jakiś czas dolewać jeszcze w trakcie gotowania bulion.
  4.   Wyłączyć gaz przykryć garnek i zostawić na 5-10 minut.

Komentarze