- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Jako, że jest ciągle sezon na dynię to dzisiaj mam propozycję na rissoto dyniowe. To takie ulubione danie od małego smakosza :) Zdecydowanie fajne danie do wspólnego zjedzenia na obiad.
Składniki na rissoto dyniowe:
- 1 litr bulionu warzywnego (marchewka, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie)
- 150 g upieczonej dyni piżmowej
- torebka brązowego ryżu
- olej rzepakowy
Przepis na rissoto dyniowe:
- Dynie pokroić na małe kawałki, pozbawić pestek. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) na 30 minut. Blendować na mus.
- Przygotować bulion warzywny. Do 1 litra wody dodać 3 marchewki, 1 ziele angielskie, jeden liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko gotować przez 30 minut.
- Dodać odrobinę oleju i usmażyć przez chwilę surowy ryż. Następnie dodać 1 chochlę bulionu warzywnego i puree z dyni. Zalać wszystko 2 chochlami bulionu warzywnego i często mieszać przez 30 minut. Co jakiś czas dolewać jeszcze w trakcie gotowania bulion.
- Wyłączyć gaz przykryć garnek i zostawić na 5-10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz