Przepis na kurczak z mango w mleku kokosowym

Dzisiaj mam propozycje na kurczaka z mango w mleku kokosowym :) To taki przepis, który można znaleźć w ebooku.  Ebook ten, który można otrzymać zapisując się do newslletera  (https://blog.mama-malego-smakosza.pl/2020/09/darmowy-ebook-na-12-przepisow-bez-mleka.html) :)  Nie zdążyłam dopracować nowego przepisu i dlatego tym razem taki z tego ebooka.  Danie jest pyszne. Mały smakosz raz jadł to danie, ale niestety kokos ją uczulił. Wrzucam mimo wszystko przepis, bo na pewno znajdą smakosze, które będą mogły kokosa :) 

A już w poniedziałek pojawi się przepis na pyszne pancakes  jagodowe.  Córka zjadła dzisiaj wszystkie ;) jedynie proporcje muszę dokładniej rozpisać. Dzisiaj robiłam "na oko", bo wyczerpała bateria w wadze ;)


Składniki na kurczaka z mango w mleku kokosowym:

  •  300 g filetu z kurczaka
  •  100 g ryżu brązowego
  •  150 g mango
  •  100 g marchewki
  •  300 ml mleka kokosowego
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  1 łyżeczka kardamonu
  •  0.5 łyżeczki kurkumy
  •  olej rzepakowy

Przepis na kurczaka z mango w mleku kokosowym:

  1.  Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2.  Kurczaka pokroić na małe kawałki. Zamarynować z 1 łyżką oleju rzepakowego oraz przyprawami: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kardamonu mielonego, 0.5 łyżeczki kurkumy. 
  3.  Mango i marchewkę pokroić na kawałki. Można też użyć mango mrożone już w kawałkach.
  4.  Na niewielkiej ilości oleju rzepakowego smażyć chwilę kurczaka, mango i marchewkę. Dolać 300 ml mleka kokosowego i dusić pod przykryciem 30 minut. Co jakiś czas zerkać czy nie odparowało za dużo mleka i w razie konieczności dolać odrobinę. 



Komentarze