- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tym razem mam propozycję na coś słodkiego. Przyznam, że stworzenie tego ciasta nie było tak łatwe. :) Efekt, który chciałam uzyskać wyszedł dopiero za 4 razem. Wyszło pyszne i nawet przypomina babke dzięki kruchości :) Robiłam je już w wersji ze śliwkami i gruszką. Emilka jadła w wersji z gruszką i bardzo jej posmakowało. W wersji ze śliwką jeszcze nie dostała, bo jak na razie ją jeszcze uczula.
Składniki na wegańskie ciasto z gruszką:
- 2 gruszki
- 100 g mąka owsiana bezglutenowa
- 50 g mąką ryżowa
- 50 g skrobia ziemniaczana
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleko owsiane bezglutenowe (użyłam z firmy hafer)
- 2 łyżki soku z cytryny
Przepis na wegańskie ciasto z gruszką:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Gruszki obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- W misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia. Wszystkie je dokładnie wymieszać.
- Podgrzać mleko owsiane tak, żeby miało temperaturę 25 stopni. Następnie do drugiej miski dać mokre składniki: mleko owsiane i sok z cytryny.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką.
- Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nałożyć na górę gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez godzinę. Piekłam w małej keksówce ok. 20 cm.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz