Przepis na wegańskie ciasto z gruszką

 Tym razem mam propozycję na coś słodkiego. Przyznam, że stworzenie tego ciasta nie było tak łatwe.  :) Efekt, który chciałam uzyskać wyszedł dopiero za 4 razem. Wyszło pyszne i nawet przypomina babke dzięki kruchości :) Robiłam je już w wersji ze śliwkami i gruszką. Emilka jadła w wersji z gruszką i bardzo jej posmakowało. W wersji ze śliwką jeszcze nie dostała, bo jak na razie ją jeszcze uczula.  


Składniki na wegańskie ciasto z gruszką:

  •  2 gruszki
  •  100 g mąka owsiana bezglutenowa 
  •  50  g mąką ryżowa
  •  50 g skrobia ziemniaczana
  •  30 g cukru trzcinowego
  •  30 ml oleju rzepakowego
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  150 ml mleko owsiane bezglutenowe (użyłam z firmy hafer)
  •  2 łyżki soku z cytryny


Przepis na wegańskie ciasto z gruszką:

  1.  Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. 
  2.  Gruszki obrać ze skórki i pokroić na kawałki. 
  3.  W misce umieścić wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia. Wszystkie je dokładnie wymieszać.
  4.  Podgrzać mleko owsiane tak, żeby miało temperaturę 25 stopni. Następnie do drugiej miski dać mokre składniki: mleko owsiane i sok z cytryny.
  5.  Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. 
  6.  Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nałożyć na górę gruszki. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez godzinę. Piekłam w małej keksówce ok. 20 cm. 





Komentarze