Przepis na wegańskie brownie z karobem

Dzisiaj mam propozycję na podwieczorek :) Będzie to brownie z karobem. Emilka nazwała go ciastem czekoladowym. Faktycznie też  smakuje jak brownie czekoladowe.  Jak go dostała to jej jedyny komentarz jedząc to był "mniam, mniam" :) Zdecydowanie do tego ciasta będę wracać częściej :)


Składniki na wegańskie brownie z karobem:

  • 100 g mąka ryżowa (użyłam z firmy bezgluten)
  • 100 g mąka gryczana (użyłam z firmy bezgluten)
  • 30 g skrobia ziemniaczana
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki karobu
  • 5 g proszku do pieczenia bezglutenowego 
  • 230 ml wody (temperatura ok. 35 stopni)
  • 40 ml oleju rzepakowego


Przepis na wegańskie brownie z karobem:

  1.  Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. 
  2.  Wsypać do miski wszystkie suche składniki: mąka ryżowa, mąka gryczana, skrobia ziemniaczana, cukier trzcinowy, karob, proszek do pieczenia. Wymieszać je wszystkie dokładnie przy użyciu łyżki.
  3.  Dolewać stopniowo wodę i mieszać przy użyciu miksera. Następnie dodać 40 ml oleju rzepakowego i wymieszać dokładnie mikserem.
  4.  Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy użyciu łyżki umieścić ciasto do ksekówki.
  5.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut. 






Komentarze