Przepis na wegański ser

Spytałam dzisiaj Emilkę co by chciała zjeść na śniadanie i odpowiedziała mi, że serek :) Dlatego postanowiłam zrobić jej właśnie taki ser :) Ten przepis można też znaleźć w ebooku, który można pobrać w zamian za zapis do newslletera :) Mały smakosz zjadł go z chlebem i powiedziała, że jest pycha :)


Składniki na wegański ser:

  • 200 g ziemniaków
  • Szklanka płatków drożdżowych nieaktywnych bezglutenowych
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki kurkurmy
  • ok. 60 ml bulionu warzywnego lub wody

Przepis na wegański ser:

  1. Obrać ziemniaki i gotować przez 30 minut. 
  2.  Przygotować bulion warzywny. Może to być tylko woda po ugotowanej marchewce. Jeśli nie mamy to woda też będzie wystarczająca. 
  3. Do miski umieścić ziemniaki, 60 ml bulionu lub wody, szklankę płatków drożdżowych nieaktywnych.
  4.  Wszystkie składniki dokładnie zblendować. 


Komentarze