Przepis na krem pomidorowy

Mam dzisiaj propozycje na krem pomidorowy :) zupa wyszła pyszna i zjadł ją nawet mąż, który nigdy nie przepadał za pomidorową :) Emilce bardzo smakowało. Próbowaliśmy ponownie wrócić do pomidorów jednak niestety alergia jeszcze jej nie minęła. 


 Składniki na krem pomidorowy:

  •  1,5 litra wody
  •  500 g batatów
  •  300 g filetu z kurczaka
  • - puszka pomidorów bio
  • - 2 ziela angielskie
  • - 1 liść laurowy
  • - ok. 30 g cebuli


Przepis na krem pomidorowy:

  1.  Przygotować najpierw bulion drobiowy. Do 1.5 litra wody umieścić bataty, filet z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Gotować wszystko przez godzinę.
  2.  Pomidory w puszce gotować przez 30 minut na średnim ogniu w małej ilości wody.
  3.  Do ugotowanego bulionu dodać pomidory w puszce i zblendować na gładki krem. 
  4.  Po ostygnięciu w szklance wymieszać 1/4 szklanki zupy z 3 łyżkami skrobiami z tapioki.
  5.  Do gotującej się zupy dodać przygotowany wcześniej zaczyn i mieszać energicznie aż do zgęstnienia zupy. 





Komentarze