Przepis na wegańskie paluszki gryczane

 Dzisiaj chciałabym zaproponować paluszki gryczane. Robiłam je już kilka razy i Emilka zawsze chętnie je zjadła. Dziś je zrobiłam przed wyjściem na plac zabaw i dlatego zdjęcie już plenerowe ;) Wcześniej zawsze szybko znikały i nie zdążyłam nigdy zdjęcia zrobić. Emilka nazwała je frytkami :) 

Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)

Ebook można pobrać tu



Składniki na wegańskie paluszki gryczane: 

- 100 g mąka gryczana

- 40 g skrobia z tapiokii

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki

- 0.5 łyżeczki kurkumy

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 110 ml wody


Przepis na wegańskie paluszki gryczane:

1) Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąka gryczana, skrobia z tapiokii, siemię lniane, płatki drożdżowe nieaktywne, papryka słodka, kurkuma, proszek do pieczenia. 

2) Do suchych składników dodać mokre: olej rzepakowy i woda. Wszystko dokładnie wymieszać. 

3) Ręcznie uformować paluszki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 180 stopni ( góra-dół) przez 15 minut. 

Komentarze