Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami

Tym razem chciałabym zaproponować przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami :) wcześniej robiłam je z morelami ale wersja z jagodami małemu smakoszowi spodobała się zdecydowanie bardziej :) Ciasto wyszło pyszne i zniknęło prawie całe już tego samego dnia :)

Zapraszam Was do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać zapisując się do newslletera :)

Ebook można pobrać tu



Składniki na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami:

- 100 g skrobi z tapioki

- 75 g mąki owsianej bezglutenowej

- 75 g mąki ryżowej

- 200 ml mleka owsianego (tem. 35 stopni)

- 30 g oleju rzepakowego

- 30 g siemienia lnianego

- 5 g drożdży suszonych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 50 g cukru trzcinowego

- 300 g mrożonych jagód


Składniki na kruszonkę:

- 100 g mąki owsianej

- 40 g zimnego oleju rzepakowego

- 2 łyżki cukru trzcinowego


Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami:

1) Wymieszać najpierw dokładnie wszystkie suche składniki: skrobia z tapioki, mąka owsiana, mąką ryżowa, siemię lniane, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, drożdże suszone. 

2) Podgrzać 200 ml mleka owsianego, tak żeby temperatura wynosiła ok. 35 stopni.  Wlewać stopniowo mleko do suchych składników i mieszać przy użyciu miksera. Na samym końcu dodać 30 g oleju rzepakowego i ponownie wymieszać.

3) Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę.

4) Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę owsianą, olej rzepakowy i cukier trzcinowy. 

5) Jagody mrożone gotować w małej ilości wody przez 10 minut.  

6) Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nałożyć jagody i kruszonkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. 

7) Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 35 minut. 






Komentarze