Przepis na wegańskie bezglutenowe pierniki

 Mam dzisiaj dla Was propozycję na wegańskie pierniczki :) Ostatnio będąc z Emilką na placu zabaw nagle pod ławką znalazła paluszka w kształcie słonika. Oglądała go wtedy z każdej strony. Chciała, żeby kupić jej dokładnie taki sam. Ustaliłam wtedy z nią, że kupię foremkę słonika i razem zrobimy z niego ciasteczka. Ostatecznie jakoś brakło czasu, żeby tą foremkę zamówić.  Mały smakosz co jakiś czas przypominał, że chce robić słonika :) Nagle przypomniało mi, że ma foremkę słonika  w swoich zabawkach do robienia ciastoliny. Wtedy od razu poszła ze mną tego poszukać. W ten sposób ostatecznie powstały ciasteczka w kształcie słonia i konika z foremek ciastolinowych ;) Zdecydowanie posmakowały Emilce. Najlepiej smakują pierwszego dnia :)

Zapraszam Was do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać zapisując się do newslletera :)

Ebook można pobrać tu



Składniki na wegańskie bezglutenowe pierniki:

  •  70 g mąka owsiana bezglutenowa
  •  70 g mąka gryczana bezglutenowa
  •  70 g skrobi z tapioki
  •  30 g siemienia lnianego mielonego (najlepiej sprawdza mi się z firmy lenvitol)
  •  2 łyżki cukru trzcinowego
  •  1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  30 g oleju rzepakowego
  •  150 ml mleka owsianego bezglutenowego


Przepis na wegańskie bezglutenowe pierniki:

  1.  Do miski umieścić najpierw wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka gryczana, skrobia z tapioki, siemię lniane, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. 
  2.  Następnie dodać mokre składniki od razu do suchych: olej rzepakowy, mleko owsiane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3.  Na stolnicy silikonowej oderwać kawałek ciasta i ręcznie spłaszczyć na grubość ok. 3 mm. Z pomocą foremki wykrawać zwierzątka lub inne kształty. 
  4.  Gotowe pierniczki wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut.  



Komentarze