- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mam dzisiaj dla Was propozycję na wegańskie pierniczki :) Ostatnio będąc z Emilką na placu zabaw nagle pod ławką znalazła paluszka w kształcie słonika. Oglądała go wtedy z każdej strony. Chciała, żeby kupić jej dokładnie taki sam. Ustaliłam wtedy z nią, że kupię foremkę słonika i razem zrobimy z niego ciasteczka. Ostatecznie jakoś brakło czasu, żeby tą foremkę zamówić. Mały smakosz co jakiś czas przypominał, że chce robić słonika :) Nagle przypomniało mi, że ma foremkę słonika w swoich zabawkach do robienia ciastoliny. Wtedy od razu poszła ze mną tego poszukać. W ten sposób ostatecznie powstały ciasteczka w kształcie słonia i konika z foremek ciastolinowych ;) Zdecydowanie posmakowały Emilce. Najlepiej smakują pierwszego dnia :)
Zapraszam Was do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać zapisując się do newslletera :)
Składniki na wegańskie bezglutenowe pierniki:
- 70 g mąka owsiana bezglutenowa
- 70 g mąka gryczana bezglutenowa
- 70 g skrobi z tapioki
- 30 g siemienia lnianego mielonego (najlepiej sprawdza mi się z firmy lenvitol)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g oleju rzepakowego
- 150 ml mleka owsianego bezglutenowego
Przepis na wegańskie bezglutenowe pierniki:
- Do miski umieścić najpierw wszystkie suche składniki: mąka owsiana, mąka gryczana, skrobia z tapioki, siemię lniane, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać mokre składniki od razu do suchych: olej rzepakowy, mleko owsiane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Na stolnicy silikonowej oderwać kawałek ciasta i ręcznie spłaszczyć na grubość ok. 3 mm. Z pomocą foremki wykrawać zwierzątka lub inne kształty.
- Gotowe pierniczki wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz