Przepis na wegańskie bezglutenowe jagodzianki




Jako, że jeszcze jest sezon na jagody to postanowiłam zrobić jagodzianki :) Udały się dopiero za trzecim razem. Dwie pierwsze próby robiłam na uniwersalnej mące bezglutenowej. W smaku wyszły dobre, ale były zbyt twarde. Z tego powodu za trzecim razem postanowiłam zrobić z mąk jednorodnych i wyszły idealne :)  Smakują tak samo dobrze nawet kolejnego dnia. Emilce bardzo zasmakowały i nazwała je bułką z jagodami.  Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto je chociaż raz zrobić. Dla ułatwienia wrzucam zdjęcie z etapu formowania bułki. Najlepiej przechowywać je w lodówce. 

Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)



Składniki na wegańskie bezglutenowe jagodzianki: 

  •  150 g jagód 
  •  50 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
  •  50 g mąki ryżowej
  •  30 g mąki kukurydzianej
  •  50 g skrobia z tapioki
  •  30 g siemię lniane mielone (najlepiej sprawdza mi z firmy lenvitol)
  •  3 łyżki cukru trzcinowego
  •  1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  7 g drożdży suszonych
  •  1,5 szklanki mleka owsianego
  • 30 g oleju rzepakowego

Składniki na kruszonkę:
  •  50 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  20 g zimnego oleju rzepakowego
  •  1 łyżka cukru trzcinowego

Przepis na wegańskie jagodzianki bezglutenowe:
  1.  Wszystkie rodzaje mąki wsypać do miski, dodać siemię lniane, cukier i drożdże. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. 
  2.  Do mieszanki dodać stopniowo 1,5 szklanki mleka owsianego i mieszać mikserem. Po wlaniu całego mleka dodać olej rzepakowy i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 
  3.  Przygotować nadzienie: jagody w niewielkiej ilości wody gotować przez 10 minut.
  4.  Jeśli chcemy też kruszonkę to wszystkie składniki do niej ze sobą wymieszać. 
  5.  Z ciasta formować placuszki, nałożyć jagody i uformować bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką.  Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 20 minut. 










Komentarze