- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslletera :)
Składniki na wegańskie bezglutenowe jagodzianki:
- 150 g jagód
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam z firmy bezgluten)
- 50 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 50 g skrobia z tapioki
- 30 g siemię lniane mielone (najlepiej sprawdza mi z firmy lenvitol)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 7 g drożdży suszonych
- 1,5 szklanki mleka owsianego
- 30 g oleju rzepakowego
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 20 g zimnego oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przepis na wegańskie jagodzianki bezglutenowe:
- Wszystkie rodzaje mąki wsypać do miski, dodać siemię lniane, cukier i drożdże. Wszystkie składniki wymieszać łyżką.
- Do mieszanki dodać stopniowo 1,5 szklanki mleka owsianego i mieszać mikserem. Po wlaniu całego mleka dodać olej rzepakowy i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotować nadzienie: jagody w niewielkiej ilości wody gotować przez 10 minut.
- Jeśli chcemy też kruszonkę to wszystkie składniki do niej ze sobą wymieszać.
- Z ciasta formować placuszki, nałożyć jagody i uformować bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 stopni (góra-dół) przez 20 minut.
bez jajek
bez mleka
bezglutenowe jagodzianki
bezglutenu
bułki
jagody
jagodzianki
wegańskie jagodzianki
wege
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz