Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką


Owoce zapiekane pod bezglutenową kruszonką🤭

Emilka bardzo lubi ten deser. Szczególnie ze względu na jagody. A ja to już zupełnie go uwielbiam. Kruszonka jest pyszna 😋 Szczególnie fajne w nim to połączenie słodko-kwaśne. 

A jaki jest Wasz ulubiony deser? 🙂 Lubicie takie słodko-kwaśne połączenia? 

Składniki na owoce zapiekane pod kruszonką:
  •  300 g mrożonych jeżyn 
  •  300 g mrożonych jagód 
  •  ok. 6 łyżek płatków owsianych

Składniki na kruszonkę:
  •  100 g mąki owsianej bezglutenowej
  •  40 g zimnego oleju rzepakowego
  •  2 łyżki cukru trzcinowego

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką:
  1.  Przygotować najpierw kruszonkę. Wymieszać dokładnie mąkę owsianą, zimny olej rzepakowy i cukier trzcinowy.
  2.  Na wolnym ogniu w małej ilości wody wolno gotować osobno jeżyny i jagody przez ok. 10 minut.
  3.  Naczynie żaroodporne wyłożyć płatkami owsianymi. Ilość zależna od wielkości naczynia żaroodpornego. U mnie to było 6 łyżek płatków.  Odsączyć z wody jeżyny i jagody. Umieścić je na płatkach owsianych.  Na owoce nałożyć kruszonkę.
  4.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 40 minut. 





Komentarze