Przepis na ciasteczka jaglane bez mleka i jajek

Mam dziś propozycję na ciasteczka jaglano-owsiane :) Ostatnio dla siebie kupiłam ciasteczka jaglane i starałam się je zrobić podobnie tak, żeby Emilka też mogła. Nie udało się ich tak podobnie zrobić, ale wyszły nawet smaczniej niż te kupne :) Mały smakosz też je chętnie zjadł :)

Zapraszam do pobrania darmowego ebooka, który można otrzymać w zamian za zapis do newslettera :)



Składniki na ciasteczka jaglane bez mleka i jajek:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 40 g płatków jaglanych bezglutenowych
  • 100 g moreli suszonych niesiarkowanych
  • 300 ml mleka owsianego bezglutenowego (np. z firmy hafer)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody

Przepis na ciasteczka jaglane bez mleka i jajek:
  1.  Morele suszone zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Pokroić morele na drobne kawałki. 
  2.  Do miski wlać 300 ml mleka owsianego. Wsypać płatki jaglane i owsiane. Dokładnie wymieszać. Przygotować zaczyn: 1 łyżka siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie go wymieszać. Zaczyn dodać do pozostałych składników. Dodać pokrojone morele. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3.  Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. 


Komentarze